Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Feb.2019, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštar razgovor Junkera i Mej, izgledi za Bregzit mračni

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i britanska premijerka Tereza Mej danas ;su u Briselu u "oštrom, ali konstruktivnom" razgovoru otškrinuli vrata dodatnim konsultacijama koje veoma teško mogu dovesti do nagodbe EU i Londona o "uređenom izlasku Velike Britanije iz Unije".

To se navodi u prvim ocenama medija i analitičara i podvlači da je i dalje velika opasnost da se bez dogovora naglo prekinu odnosi Velike Britanije i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Evropske unije, što bi bilo "opasno rešenje i prava katastrofa", kako je upozorio predsednik Evropskog parlamenta koji se takođe sastao s Mej.

U saopštenju o razgovorima Junker-Mej je ponovo podvučeno da o postignutom sporazumu EU-Velika Britanija više ne može da se pregovara.

Britanska mreža Bi-Bi-Si (BBC) ocenjuje da je Junker, prema saopštenju o susretu s premijerkom Mej, odbacio zakonski obavezujuće izmene u ugovoru o Bregzitu kad je reč o klauzuli očuvanja propustljive, praktično nepostojeće granice između Republike Irske, članice EU, Severne Irske, oblasti u sastavu Velike Britanije.

Ta zakonski obavezujuća odredba za irsku granicu je postavljena kao ključni zahtev većine u britanskom parlamentu, bez čega neće biti ratifikovan sporazum o Bregzitu.

Predsednik Evropske komisije je naveo da bi EU jedino mogla delom i bez zakonske obaveze izmeniti deo koji se o "mekoj granici" za Severnu Irsku pominje u Političkoj izjavi, delu sporazuma o izlasku Velike Britanije iz članstva EU.

Tereza Mej je, prema saopštenju o razgovorima s Junkerom, "iznela više mogućnosti da se poradi na rešenju za to".

Junker i Mej će se ponovo sastati krajem februara kad bi konačnu odluku trebalo da donese i britanski parlament.

Već u ponedeljak će o spornim tačkama Bregzita razgovarati pregovarač EU Mišel Barnije i britanski ministar za Bregzit Stiven Berkli.

Čak i ako bi se došlo do nagodbe o uređenom izlasku Velike Britanije iz EU, to bi naročito za Britance imalo nepovoljne ekonomske, političke i bezbednosne posledice, saglasni su analitičari s obe strane Lamanša.

Trećina menadžera i vlasnika firmi u Velikoj Britaniji su tako rekli da već razmišljaju da se presele u Evropsku uniju, a britanska centralna banka je saopštila da bi nekontrolisani razlaz s EU u Britaniji izazvao pad godišnjeg bruto domaćeg proizvoda za osam odsto, porast nezaposlenosti za 3,4 odsto i trostruko povećanje inflacije.

"Tvrdi" Bregzit bi Veliku Britaniju učinio sasvim "trećom zemljom" u odnosu na EU, što znači uvođenje granice, carina, nadzora saobraćaja i početak teških pregovora o budućim odnosima, uz veliku bojazan da izostanak dogovora o režimu odnosa između Republike Irske i Severne Irske, dela Velike Britanije, može da vrati nasilje i terorizam na oba ostrva.

Analitičari ukazuju i da bi naglo pucanje veza s EU naročito pogodilo obične Britance jer bi osetno porasle cene mnogih proizvoda, a posebno hrane i lekova, koje u velikom delu Velika Britanija uvozi iz Unije.

Takođe bi se morao rešiti položaj 3,6 miliona državljana ostalih članica Unije koji žive u Velikoj Britaniji, kao i 1,3 miliona Britanaca koji se nalaze u EU.

Posebnim sporazumima bi moralo da se reši i pitanje bezbednosti i na kopnenim i pomorskim granicama, jer bi Velika Britanija izašla iz sad uglavnom jedinstvenog režima razmene obaveštajno-policijskih informacija i nadzora terorizma i ilegalne imigracije u EU.

Kad je reč o snabdevanju stanovništva, na opaske pristalica grubog raspada veza s Unijom da bi Velika Britanija tada mogla da se okrene uvozu hrane iz Amerike, britanski ministar trgovine Vilbur Ros i Centar za politiku hrane Univerziteta u Londonu su upozorili da bi najpre bilo potrebno stvoriti flotu brodova za prevoz koja bi morala biti veća od konvoja u drugom svetskom ratu.

Ros je dodao da bi to značilo da u slučaju sporazuma s Vašingtonom, Velika Britanija mora prihvatiti i njihove norme, a to znači i govedinu s hormonima, genetski modifikovane organizme u hrani, piletinu opranu hemikalijom za posuđe...
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Laburisti za novi referendum o Bregzitu ako Mej odbije Korbinov plan

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Feb.2019, 17:47

Opozicioni britanski laburisti će podržati novi referendum o Bregzitu ako premijerka Tereza Mej ne obezbedi podršku parlamenta za kompromisni sporazum o izlazu Velike Britanije iz Evropske unije, izjavio je danas ministar finansija u senci Džon Mekdonel...Mekdonel je naveo da će biti neophodno "pitati...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.