OVO SU ZAKLJUČCI SAVETA MINISTARA EU

Izvor: Kurir, 29.Feb.2012, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVO SU ZAKLJUČCI SAVETA MINISTARA EU

BRISEL - Savet ministara podseća na mišljenje Evropske komisije iz oktobra 2011. o zahtevu Srbije za članstvo i zaključima Saveta od 5. decembra 2011.

BRISEL - Savet ministara podseća na mišljenje Evropske komisije iz oktobra 2011. o zahtevu Srbije za članstvo i zaključima Saveta od 5. decembra 2011.

U skladu sa zaključima Evropskog saveta od 9. decembra, Savet je ispitao i potvrdio da Srbija nastavlja da iskazuje uverljivu posvećenost i da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << postigla dalji napredak u iskrenom sprovođenju sporazuma postignutih u dijalogu Beograd-Priština, uključujući o integrisanom upravljanju prelazima, da je postigla sporazum o inkluzivnoj regionalnoj saradnji i da je aktivno sarađivala u omogućivanju Euleksu i Kforu da sprovode svoje mandate.

U svetlu tog ispitivanja, Savet preporučuje da se Srbiji dodeli status kandidata i očekuje potvrdu ove odluke na martovskom zasedanju Evropskog saveta.

Povodom Kosova, Savet podseća na svoje zaključke od 5. decembra. Bez prejudiciranja stava država članica o statusu ili budućim odlukama Saveta, Savet uzima k znanju nameru Evropske komisije da pokrene studiju izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Kosova.

Savet poziva obe strane da nastave sprovođenje svih do sada postignutih sporazuma.

U fusnoti se navodi da oznaka "Kosovo" ne prejudicira poziciju o statusu i da je uskladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Saopštenje Evropske komisije za zapisnik Saveta ministara

Aneks 1. Studija izvodljivosti Evropske komisije ispitaće da li su ispunjeni politički, ekonomski i pravni kriterijumi za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Pokretanje studije izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom ne prejudicira pravni status i poziciju država članica o priznanju Kosova.

Aneks 2. Poštovanje i zaštita manjina važan je element kriterijuma za pristup EU. Kao što je navedeno u Mišljenju iz oktobra 2011, Evropska komisija smatra da, dok u Srbiji postoji pravni i institucionlni okvir za poštovanje i zaštitu manjina, primenu treba dalje unaprediti. Komisija će nastaviti pažljivo da nadzire napore Srbije u ovom pogledu i izvestiće o tome u Izveštaju o napretku za 2012. koji treba da izađe u oktobru 2012.

Aneks 3. Evropska komisija potvrđuje da će nadzirati da li Srbija održava nužni stepen pridržavanja kriterijumima o članstvu, uključujući doslednu primenu usvojenih zakona, s posebnom pažnjom na vladavinu zakona i unapređenje poslovnog okruženja, što je razmotreno u paragrafu 51. zaključaka sa Saveta ministara o opštim poslovima i biće navedeno u Izveštaju o napretku za 2012. Sprovođenje sporazuma postignutih u okviru dijaloga Beograd-Priština takođe će biti praćeno.

KORAK DO KANDIDATURE!
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Mišljenje međunarodnog suda,   Kandidatura Srbije

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.