OVO JE PISMO KOJIM JE VUČIĆ ZAŠTITIO DRŽAVU SRBIJU: Priloženo uz Deklaraciju o nestalim osobama

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Maj.2023, 20:57

OVO JE PISMO KOJIM JE VUČIĆ ZAŠTITIO DRŽAVU SRBIJU: Priloženo uz Deklaraciju o nestalim osobama

Dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou nastavio se danas u Briselu razgovorima u kojima su učestvovali predsednik Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kao i predstavnici Evropske unije.

Pre usvajanja teksta Deklaracije o nestalim osobama u Briselu priložena je i izjava koju je potpisao predsednik Aleksandar Vučić, gde su razjašnjene važne stvari u vezi sa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << terminom koji se pominje u Deklaraciji o nestalim osobama.

- Izraz ”prinudno nestali” (“forcibly disappeared”) nije strogo pravni izraz, već pre ističe okolnosti pod kojima je lice nestalo, bez obzira na različite pravne kvalifikacije po međunarodnom i nacionalnim pravima. Ovo pojašnjenje je dato kako bi se izbegli bilo kakvi nesporazumi ili tumačenja izraza ”prinudno nestali” (“forcibly disappeared”) kao ”prisilan nestanak” (“enforced disappearance”), koji ima jasno pravno značenje definisano Međunarodnom konvencijom o zaštiti svih lica od prisilnog nestanka (2006). Lice može da bude ”prinudno nestalo” kao posledica radnji učinjenih od strane pojedinca, vojne, paravojne, političke ili druge grupe ili organizacije, u vezi sa sukobom - navodi se u pismu koje je predato uz Deklaraciju o nestalim osobama a koje je potpisao Vučić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Albanijan post: Sporazumom o nestalima Kosovo izgubilo priliku da tuži Srbiju za genocid

Izvor: Danas, 04.Maj.2023, 10:13

U Deklaraciji o nestalim licima koju su U Briselu 2. maja usvojili kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema termina "prisilno nestali", već "prinudno nestali", što predstavlja terminologiju van međunarodnih konvencija, uz koju se ne može tražiti obeštećenje za...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.