Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Dec.2019, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi čelnici EU obeležili deceniju Lisabonskog ugovora

Novi šefovi Evropske komisije i Evropskog saveta Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel danas su svoj prvi dan na tim dužnostima obeležili svečanošću povodom deset godišnjice stupanja na snagu "Lisabonskog ugovora", temeljnog akta EU.

Domaćin svečanosti u Briselu bio je predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, a došla je i nova predsednica Centralne evropske banke Kristin Lagard.

U Kući evropske istorije je tako obeleženo 10 godina od stupanja na >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << snagu "Lisabonskog ugovora" koji je izmenio institucionalnu arhitekturu Unije, posebno formiranjem mesta predsednika Evropskog saveta.

"Ovo je dobro mesto da se ponovo pokrenu evropska gradilišta... činjenica da su ove četiri institucije danas zajedno simbolizuju ovu novu sezonu", rekao je predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli.

Ursula fon der Lajen obećala je da će se suočiti sa izazovom klimatskih promena.

"Naša je odgovornost da ostavimo Uniju jaču od one koju smo nasledili", rekla je Fon der Lajen u prisustvu Davida Sasolija, Kristin Lagard i Šarl Mišela.

Nova Evropska komisija predstaviće 11. decembra predloge za borbu protiv klimatskih promena na vanrednoj sednici Evropskog parlamenta, uoči sastanka Evropskog saveta, rekao je Sasoli.

Fon der Lajen je kao jedan od glavnih prioriteta svog narednog petogodišnjeg mandata navela usvajanje "novog zelenog dogovora".

Nova predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard je rekla da je proteklih deset godina evropski kontinent prošao kroz obnove i duboke promene, navodeći dužničke krize i klimatske promene.

Svečanost je završena zvaničnom himnom EU, Betovenovom "Odom radosti".

Međudržavni sporazum "Lisabonski ugovor", nazvan i "Reformski", potpisan je 13. decembra 2007. u Lisabonu. Njime su izmenjeni i dopunjeni temeljni sporazumi: "Ugovor o stvaranju Evropske ekonomske zajednice" (EEZ) ("Rimski ugovor" iz 1957. godine) i "Ugovor o stvaranju Evropske unije" ("Sporazum iz Mastrihta", iz 1992. godine).

Posle ratifikacije koja se otegla zbog protivljena Irske, Poljske i Češke uvedenih promena koje su smatrale nepovoljnim za sebe, "Lisabonski ugovor" je stupio na snagu 1. decembra 2009. godine.

Taj dokument je donet umesto najavljivanog ;znatno ;ambicioznijeg i perspektivnijeg "Evropskog ustava" koji je odbačen pošto je odbijen na referendumima u Francuskoj i Holandiji 2005. godine, iako je bio prihvaćen u većini ostalih zemalja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.