Niški Startap centar pruža podršku gejmerima i priprema im prostor za rad

Izvor: JužneVesti.com, 23.Jan.2020, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niški Startap centar pruža podršku gejmerima i priprema im prostor za rad

U narednih osam meseci niški Startap centar opremiće prostor i podržati mlade koji žele da se bave izradom video-igara, kako najavljuju, a projekat Gejming centra finansijski je podržala Evropska unija. Njihova ideja je da mladi nauče više o ovoj industriji i da Niš postane centar gejminga u ovom delu Balkana.

Razvoj malih i srednjih preduzeća koji se bave video-igrama, kao i edukacije za srednjoškolce i studente o gejming industriji, razvoj takvih kompanija i brendiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << projekata deo je aktivnosti koje u Startap centru planiraju za naredne mesece.

Najavljuju da će biti opremljen radni prostor od oko 50 kvadrata softverskim i hardverskim radnim stanicama kako bi rad u njemu bio lakši.

Direktor Startap centra Miloš Grozdanović kaže da su već okupljali ljude koji su zainteresovani da naprave gejming zajednicu u Nišu i održali takmičenje u kome su mladi kreirali video-igre i tako uvideli da u ovom kraju ima potencijala. Gejming centar je podržala i Evropska unija preko programa EU PRO; foto: Startap centar Niš

Nadamo se da ćemo uz pomoć dodatnih edukacija koje su predviđene projektom, kako potencijalnim startaperima, tako i srednjoškolcima koji se zanimaju za ovu granu omogućiti da jednog dana postanu ljudi koji će iz ovog grada razvijati video igre i uzeti ukupno učešće u gejming industriji - dodaje Grozdanović.

Gejming centar je podržala i Evropska unija preko programa EU PRO, a Goran Zlatković koji je saradnik na programu za razvoj malih i srednjih preduzeća kaže da je ova industrija u usponu i da su prihodi veliki. Procene su da je to jedna od najbrže rastućih industrija u svetu, a da u Srbiji ima više od 70 kompanija i studija i da u njoj radi oko 1.500 ljudi.

Rezultati i tržišna kretanja danas pokazuju da je to industrija u izuzetnom rastu i usponu, prihodi su izrazito veliki, a prepoznato je da postoje i kapaciteti na ovom području, tako da je projekat u potpunosti opravdao sve kriterijume koji su bili neophodni - kaže Zlatković.

Za novac preko programa EU PRO je, kažu, konkurisalo 60 organizacija iz jugozapadne i jugoistočne Srbije, a izabrano je njih 20. Projekti koji su izabrani, među kojima je i niški Gejming centar, treba da doprinesu konkurentnosti i održivosti poslovanja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.