Nikolić: Saznati istinu o vađenju organa Srbima u čemu su učestvovali lideri Albanaca

Izvor: Press, 25.Sep.2013, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Saznati istinu o vađenju organa Srbima u čemu su učestvovali lideri Albanaca

Istovremeno, Nikolić je naglasio da je Srbija sporazumima sklopljenim uz posredovanje EU pokazala da želi da zaštiti srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji i da svim žiteljima Pokrajine obezbedi normalan život, ali da to nikako ne znači da namerava da prihvati prijem Kosova u UN.

Obraćajući se učesnicima generalne debate Generalne skupštine UN, predsednik Srbije je istakao da "Srbija gleda u pravcu vremena koje dolazi i prema članstvu u EU".

"Nadam >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << se da ću vas na narednom zasedanju Generalne skupštine izvestiti o toku tih pregovora za koje verujem da necće trajati predugo ili beskonačno, kao i o napretku koji cće Srbija kontinuirano ostvarivati na svom putu ka punopravnom članstvu u EU", rekao je srpski predsednik obraćajući učesnicima generalne debate Generalne skupštine UN.

Nikolić je apelovao da mandat UNMIK na Kosovu ostane nepromenjen, da se broj pripadnika Misije ne smanjuje i da se njene aktivnosti ojačaju.

Takođe, rekao je i da Srbija podržava delovanje Misije EULEKS na KiM, ali da ta Misija, zadržavajući statusno neutralni pristup, treba da nastavi da pomaže da se u "Pokrajini grade demokratske institucije, da se poštuju ljudska prava Srba i drugih nealbanskih žitelja, jer su osnovna ljudska prava jedino njima i ugrožena".

Nikolić je pozvao zemlje članice UN da podrže Srbiju u naporima da se sazna istina vezana za kidnapovanje i ubijanje Srba na KiM kojima su organi vađeni i prodavani.

"Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, senator iz Švajcarske dokazao je, a Parlamentarna skupština Saveta Evrope potvrdila da su neki od sadašnjih albanskih prvaka sa Kosova i Metohije organizovali kidnapovanja i ubijanja Srba kojima su organi vađeni i prodavani", podsetio je on.

Mi nismo bili u mogućnosti da sprovedemo sudski postupak za te zločine koji su se desili krajem dvadesetog i početkom dvadeset prvog veka, a koji do sada nisu viđeni nigde na svetu, dodao je Nikolić.

"Uvereni smo i dalje da je u istragu neophodno uključiti i Ujedinjene nacije", rekao je Nikolić.

On se osvrnuo i na rad Haškog tribunala, rekavši da je taj sud "zloupotrebio mandat koji mu je dao Savet bezbednosti, da je odmogao u procesu pomirenja na području bivše Jugoslavije i da je iskompromitovao ideju međunarodnog krivičnog pravosuđa.


Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.