Nešto konkretno ili samo slikanje?

Izvor: B92, 13.Jun.2022, 17:51

Nešto konkretno ili samo slikanje?

Prema pisanju medija, lideri tri najveće zemlje EU trebalo bi zajedno da posete Kijev za koji dan.

Da li to znači da će Ukrajina zaista dobiti status kandidata za EU? Kancelar Olaf Šolc trebalo bi narednih dana da poseti Kijev zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i italijanskim premijerom Marijom Dragijem, piše dobro obavešteni tabloid Bild u nedeljnom izdanju.

List se poziva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na izvore iz vladajućih krugova u Ukrajini i Francuskoj, premda zvaničnici u Berlinu i Parizu za sada nisu hteli ni da potvrde ni da demantuju informacije.

Poseta udarnog trija Evropske unije trebalo bi da se odigra pre samita EU (23. i 24. jun) na kojem bi – barem tako se nadaju u Kijevu – Ukrajina mogla da bude prihvaćena kao zvanični kandidat za članstvo.

Tome u prilog govori i poseta šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen koja se u subotu u Kijevu sastala sa tamošnjim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Evropska komisija bi naredne sedmice trebalo da izda preporuku da se Ukrajini dodeli kandidatski status.

Sam "status kandidata" još je veoma daleko od članstva. Recimo, Severna Makedonija ima kandidatski status od 2005. godine, a još nije ni počela pregovore o pristupanju.

Zelenski je u jednoj video-poruci ponovio zahteve svoje zemlje za tim statusom: "Šta još treba da se dogodi u Evropi pa da skepticima postane jasno da je štetno po Evropu ukoliko se Ukrajina drži van EU?", zapitao se Zelenski.

Među "skepticima" je Zelenski možda mislio upravo na Šolca i Makrona, koji su do sada ukazivali da se put u EU zasniva na strogim kriterijumima.

Doduše, upravo je Šolc ranije rekao da će posetiti Kijev, ali tek kada bude imalo nešto konkretno da se razgovara.

"Neću da budem u nizu ljudi koji uđu i izađu, a između se fotografišu", rekao je Šolc.

Od početka ruske agresije se socijaldemokratski kancelar nalazi pod oštrim kritikama Kijeva jer navodno odugovlači sa isporukama oružja i oštrim sankcijama protiv Moskve. Posebno pikantna epizoda odigrala se u aprilu, kada je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer hteo da otputuje u Kijev, ali su mu odande poručili da je nepoželjan zbog svoje navodno proruske politike u prošlosti.

Tada je Šolc – socijaldemokrata kao i Štajnmajer – odbio da sam ode u Kijev dok se te diplomatske trzavice ne razjasne. U međuvremenu su razjašnjene.

Tokom skoro četiri meseca rata, Šolc još nije bio u glavnom gradu Ukrajine što mu donosi nove kritike.

Tamo su već bili njegovi ministri spoljnih poslova Analena Berbok, razvoja Svenja Šulce, zdravstva Karl Lauterbah i poljoprivrede Džem Ozdemir. U Kijevu je bio i lider opozicionih Demohrišćana Fridrih Merc.

Iz bezbednosnih razloga, putovanja se uglavnom ne najavljuju. Ili se pak najave, ali bez tačnog datuma. Zato je verovatno da ni putovanje Šolca, Makrona i Dragija neće biti najavljeno u detalje.

Kako piše Bild, ta poseta dolazi u osetljivom trenutku:

"Ukrajini na istoku zemlje preti gubitak dodatnih teritorija, ruska armija napreduje u Donbasu. Prema ukrajinskom Ministarstvu odbrane, Ukrajincima nestaje municije. Nejasno je da li Nemačka, Francuska i Italija u koferu donose novo oružje."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.