Nastaviti dijalog što pre

Izvor: B92, 11.Avg.2011, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nastaviti dijalog što pre"

Beograd, Priština -- Nemački šef diplomatije, koji boravi u Prištini, izjavio da sporazum o rešavanju krize na Kosovu treba da primenjuju sve strane, a da dijalog treba nastaviti.

Nemački šef diplomatije Gvido Vestervele stigao je u Prištinu jutros, što je prva poseta nekog zvaničnika Evropske unije Kosovu od izbijanja krize na severu.

"Mi smo za to da dijalog bude nastavljen što je pre moguće. Značajno je da se svi sporovi rešavaju dijalogom", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vestervele nakon susreta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Prema njegovim rečima, EU se zalaže za načelo saradnje, a ne konfrontacije, a jednostrana rešenja nisu prihvatljiva.

Šef nemačke diplomatije je takođe ponovio stav svoje zemlje da o suverenitetu i integritetu Kosova nema razgovora i da je balkanska mapa konačna, dodajući da nastoji da druge zemlje EU koje nisu priznale nezavnost Kosova to učine što pre.

Kosovski premijer je izjavio da su nedavne odluke kosovske vlade bile neophodne za uspostavljanje reda i zakona na severu Kosova, tvrdeći da je to u skladu sa Ustavom, Ahtisarijevim planom i Rezolucijom 1244 SB UN.

Tači je na konferenciji za novinare kazao i da je Vestervelea upoznao sa odlukama vlade i dodao da je tu odluku trebalo doneti još ranije jer, kako je naveo, "oko 40.000 Srba bili su taoci kriminalnih struktura”.

"Nastavićemo da se i dalje bavimo severom u procesu sprovođenja sporazuma i uspostavljanja reda i mira, a poštovaćemo i agendu evropskog posrednika u dijalogu Roberta Kupera, uz podršku SAD I EU”, kazao je Tači.

Pre razgovora sa Tačijem, Vestervele se sastao s predsednicom Kosova Atifetom Jahjagom. Njega danas očekuju i rarzovori sa specijalnim predstavnikom EU Fernandom Đentilinijem, zatim sa vršiocem dužnosti šefa Kancelarije Evropske komisije Haldunom Sinom i sa šefom Euleksa Gzavijeom Bo de Marnjakom.

Kakve poruke nosi Vestervele

Nemački šef diplomatije u Prištinu dolazi iz Zagreba, a prethodno je bio u Podgorici, gde je rekao da svaki konflikt treba rešavati dijalogom i da se, što se Nemačke tiče, o promeni granica na Balkanu neće pregovarati.

Ono što pada u oči je da na Vestervelovoj turneji po ovom delu Evrope nema Beograda kao stanice. Nikola Jovanović, programski direktor Centra za novu politiku, kaže za B92 da tu nema posebne političke poruke, pogotovo što bi u Beograd trebalo uskoro da stigne nemačka kancelarka Angela Merkel.

Na pitanje da li dolazak jednog tako visokog zvaničnika EU na Kosovo može da doprinese smirivanju tenzija na severu Kosova, Jovanović smatra da može, jer je Vestervele na svojoj balkanskoj turneji naknadno dodao Prištinu.

"Nadamo se da će uputiti jednu pomirljivu poruku, koja će biti nešto suptilnija od one zajedničke izjave koju je Vestervele napravio s britanskim ministrom spoljnih poslova, a u kojoj je nastojao da izvrši pritisak pre svega na Srbiju vezano za nastavak dijalog i pregovora o severu koji se očekuju na jesen", kaže on.

U svakom slučaju, nastavlja Jovanović, poruka Vestervelea je važna i za Srbe sa severa Kosova, tim pre što je Nemačka među prvima priznala Kosovo, što je čini "ključnom državom EU".

"Pre svega, bitno je da se sporazum (s Kforom) poštuje i da više nema bezbednosnih rizika na severu Kosova, odnosno kao jednostranih akcija. Ali i da se ne bi kompromitovao dijalog čiji se nastavak očekuje već 5. septembra, kao i da se ne bi vršio prevelik pritisak na Srbiju u smislu njenog napretka ka EU, jer ne bi valjalo da se integracija Srbije u tu uniju u potpunosti blokira", smatra on.

S tim u vezi, objašnjava Jovanović, svi potezi Beograda u vezi s Kosovom biće pažljivo praćeni i to je glavna bezbednosna i politička tema u regionu.

"Ja od ove posete Vestervelea Prištini kao i od posete Angele Merkel, koja će u Beogradu predstaviti jednu vrstu nemačke verzije 'mape puta' Srbije ka članstvu, ne očekujem posebno dramatične poruke. Sigurno će biti pokušaja da se izvrši dodatni pritisak na Srbiju, pred dosta važnu jesen, od sednice Saveta bezbednosti krajem avgusta, do nastavka pregovora s Prištinom, pa sve do odluka o kandidaturi u decembru", zaključuje on.

Vestervele posetio i Jarinje

Ministar inostaranih poslova Nemačke Gvido Vestervele, u pratnji komandanta Kfora Erharda Bilera obišao je oko 13 časova administrativni prelaz Jarinje, na kome je 27. jula zapaljen punkt.

Novinari iz Kosovske Mitrovice koji su došli da prate ovu posetu nisu mogli da priđu prelazu, u čemu su ih sprečili američki vojnici iz sastava Kfora, pa su posetu pratili sa udaljenosti od oko 200 metara.

Vestervele je na prelaz Jarinje stigao helikopterom, koji je sleteo u bazu Kfora u neposrednoj blizini prelaza.

Pre njegovog dolaska američki vojnici podigli su nivo bezbednosti na viši nivo, pa je razvučena bodljikava žica i postavljeni su "ježevi".

Sa nemačkim diplomatom stigla je i jedna grupa novinarskih ekipa, kojima je bilo omogućeno da prate događaj.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.