Nastavak samita O BUDŽETU EU u Briselu: Na stolu paket vredan 1.824 milijarde evra

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jul.2020, 14:37

Nastavak samita O BUDŽETU EU u Briselu: Na stolu "paket" vredan 1.824 milijarde evra

Pregovori su se završili sinoć oko ponoći

Lideri EU 27 danas su ponovo na okupu u Briselu kako bi pokušali da dođu do dogovora o paketu za oporavak EU koji podrazumeva sedmogodišnji zajednički budet i fond za oporavak od posledica krize COVID-19.

Plenarni sastanak svih EU 27 lidera počeo je u 11 časova, a prethodio mu je radni doručak koji je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel organizovao za lidere Nemačke, Francuske, Italije, Španije i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Holandije. Prvi dan samita završio se bez konsenzusa nakon 13 sati razgovora.

Na stolu je paket vredan 1.824 milijarde evra koji podrazumeva 1.074 milijarde eva za EU budžet za period od 2021. do 2027. i Instrument za oporavak od 750 milijardi evra.

Predlog Evropske komisije je da se EU u narednom periodu zaduži na svetskim tržištima novca do sume ne veće od 750 milijardi evra, od čega će zemljama i regionima EU na raspolaganju biti pozajmice od 250 milijardi evra i grantovi do 500 milijardi evra.

Očekivano teški pregovori u Briselu završili su se sinoć oko ponoći nepromenjenim stavovima tzv. štedljivih zemlja, na čelu sa Holandijom, koje se zalažu kako za manji obim sredstava koja će biti podeljena kao bespovratna pomoć zemljma članicama u cilju obnove ekonomije nakon pandemije COVID-19, tako i za striktnije uslove distribucije pozajmica.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, kao predstavnik grupe štedljivih zemalja, naglašava da se Austrija jasno protivi predlogu da se kroz fond za oporavak bespovratno podeli 500 miljardi evra koje će EU zajednički da pozajmi i kasnije vraća do kraja 2058. godine.

- Mi jesmo za solidarnost, ali imamo na umu i interese poreskih obveznika Austrije - poručio je sinoć Kurc.

Kada je reč o uslovima raspodele novca iz fonda za oporavak, holandski premijer Mark Rute odbio je poslednji predlog predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela koji predviđa višestepeno odlučivanje sa mogućnošću podnošenja žalbe i zahteva da se o distribuciji novca među zemljma članicama mora odlučivati uz konsenzus svih EU 27.

S druge strane, zemlje kao što su Italija i Španija, koje su pretrpele i najveće posledice krize COVID19, zalažu se za lakši pristup upravljanju novcem koji se se kao pozajmica dobija iz fonda za oporavak.

U Briselu naglašavaju da je neophodno što pre postići dogovor o finansiranju EU i njenog privrednog oporavka, koliko još na današnjem sastanku, a najkasnije do kraja jula, kako bi se što pre krenulo u obnovu i otklanjanje posledica najteže krize u EU od njenog nastanka.

Rute ipak ocenjuje da brzina nije bitna koliko sadržina dogovora.

Nakon prvog dana samita neki od lidera su ocenili da je došlo do stvaranja većih razlika među državama članicama, a ne do približavanja u stavovima. Kao pozitivini aspekt ovih pregovora vidi se saglasnost Nemačke i Francuske koje su zajednički iznele predlog o fondu za oporavak koji je u skladu sa predlogom Evropske komisije i predsednika Evropskog saveta.

Ukoliko se ni danas ne postigne dogovor, postoji mogućnost da se samit produži i na nedelju, ali i da se ponovo održi 27. i 28. jula u Briselu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.