Izvor: Blic, 08.Dec.2016, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mustafa: O zidu u severnom delu Mitrovice odlučivaće zakon i EU

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je danas da će se o izgradnji zida pored mosta na Ibru u severnom delu Mitrovice odlučivati shodno zakonskim rešenjima i u koordinaciji sa Evropskom unijom.

- Zid na severu Mitrovice biće posmatran iz ugla zakona, i o njemu ćemo razgovarati sa EU. Nećemo pokazvati mišiće, nećemo se busati u grudi, jer postoji zakon. Ministarka za dijalog je u kontaktu sa EU da bi se utvrdilo da li je izgradnja zida u skladu sa sporazumom (o revitalizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mosta) - rekao je Mustafa na konferenciji za medije.

On je rekao da su svesni da situacija na severu nije toliko dobra, ali su odlučni da se problemi rešavaju.

Ministarka za dijalog s Beogradom Edita Tahiri izjavila je juče da je obavestila EU o protivzakonitoj gradnji zida pored mosta na Ibru u severnom delu Mitrovice koju, kako je navela, sprovode paralelne sprske insitucije pod uticajem Beograda.

- Izgradnja zida je protivzakonita i u suprotnosti s Briselskim sporazumom za revitalizaciju Ibarskog mosta i biće zaustavljena - kazala je juče Tahirijeva, nakon sastanka radne grupe za sprovodjenje sporazuma o revitalizaciji mosta na Ibru.

Prema njenim rečima, vreme zidova na Kosovu je prošlo, došlo je vreme slobode kretanja, a uklanjanjem barijera sa Ibarskog mosta okončano je neslavno doba barikada.

- Nećemo dozvoliti nove zidove i barikade. Zakonom ćemo zaustaviti radove u tom delu grada i da bi srušili taj zid. Sinoć sam zvanično obavestila Evropsku uniju o ovim negativnim dešavanjima, o nelegalnoj gradnji, koju vrše opštinske paralelne strukture orkestrirane iz Srbije - rekla je ona.

Tahirijeva je o ovome razgovarala sa šeficom kancelarije EU na Kosovu Natalijom Apostolovom, koju je obavestila o problemu.

- Delegacija EU će stići na Kosovu i to će biti glavna tema našeg sastanka - naglasila je ministarka Tahiri.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.