Mrkić: Prioritet i Vlade i MSP rešavanje privrednih problema

Izvor: Press, 08.Sep.2013, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkić: Prioritet i Vlade i MSP rešavanje privrednih problema

U intervjuu za novosadski "Dnevnik", Mrkić na pitanje koje su strateške polazne osnove srpske spoljne politike, kaže:

"Naša Vlada u najnovijem sastavu, biće maksimalno angažovana na rešavanju privrednih problema, smanjenju nezaposlenosti, privlačenju investicija, odašiljanju poruka širom sveta da je Srbija odlučna da ide u obnovu i ubrza sopstveni razvoj. To je prioritet nad prioritetima i mog ministarstva sa čitavom diplomatsko-konzularnom mrežom koju imamo u svetu."
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << />
Srbija, takođe, nastavlja sa pregovorima sa EU, osnažuje svoje odlične odnose sa Pekingom, Moskvom i Vašingtonom, ali i sa svim brojnim tradicionalnim prijateljima po svim kontinentima, dodao je šef srpske diplomatije.

"Odnosi sa susedima su nam od izuzetne važnosti i činimo sve što je u našoj moći da nastave da idu uzlaznom linijom", rekao je Mrkić.

Upitan da razjasni šta znači njegova ranija izjava da sa stupanjem ŠP spoljnu politiku treba uskladiti sa evropskom, ministar kaže:

"Iz vašeg pitanja neko može da dođe do zaključka, i to pogrešnog, da tek od stupanja na snagu ŠP, mi treba da uskladimo našu spoljnu politiku sa evropskom. Tačno je, da mi spoljnu politiku još odavno usklađujemo sa EU, i samo u toku prošle godine ( dakle , pre stupanja na snagu ŠP), pridruživali smo se evropskoj spoljnoj politici deklaracijama i istupanjima u EU, u praktično 95 odsto slučajeva."

Kako je istakao, Srbija sada samo još snažnije nastavlja da usaglašava svoje spoljnopolitičke stavove sa zajedničkim pozicijama EU.

Osvrnuvši se na nedavno održanu sednicu Saveta bezbedbnosti UN o Kosovu, Mrkić je posebno istakao to što što su nastup i uopšte politika Vlade po tom pitanju, bili su podržani od svih zemalja članica SB UN, iako među članica njih osam nije priznalo Kosovo, a sedam jeste.

"Zanimljivo je, da je zahtev Prištine da predstavnici UNMIK-a treba da odu sa Kosova i Metohije, nije ni komentarisan, a kamoli podržan", ukazao je on.

Upitan na čemu će biti fokus spoljne politike i diplomatskih aktivnosti kada počnu pregovori o članstvu, Mrkić kaže:

"Treba razumeti da u pogledu spoljne politike i ''diplomatskih aktivnosti'' nema nikakvog ''preloma'' od januara 2013., nego se prirodno nastavlja naše usaglašavanje sa stavovima EU, a od januara samo mehanizmi komuniciranja mogu biti detaljnije razrađeni".

Na pitanje da li je došlo do intenziviranja razgovora sa Hrvatskom pre glavnog ročišta pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, i ima li pomaka u odnosima sa Zagrebom, kada su u pitanju tužba i kontratužba za genocid, Mrkić je rekao da "pomaka ima, ali je najvažnije sve čvršće obostrano opredeljenje da se od toga odustane".

Upitan da li su odnosi Srbije sa Moskvom zaista na takvom nivou, da bi, kako se najavljuje, sa Hrvatskom mogla da se otvori priča da joj Srbija pomogne u izgradnji odnosa sa Rusijom, ministar je rekao:

"Ako im bude potrebna pomoć, a meni nije poznato da je tražena, mi ćemo svakao biti spremni da kao dobar komšija izađemo u susret u meri u kojoj to možemo."

Govoreći o situaciji u regionu danas, s obzirom da je razvoj odnosa i saradnja među državama Zapadnog Balkana osnovni briselski uslov na putu ka EU, Mrkić kaže;

"Mislim da nikada nije bolje izgledao, ako se apstrahuje postojanje bivše SFRJ. Imamo saradnički odnos i sve veće međusobno poverenje sa svim susedima i optimističan sam u pogledu daljeg razvoja", ocenio je on.

Kada je reč o bilateralnim odnosima Srbije sa SAD, Mrkić kaže da su oni mnogo bolji "nego što bi neko pretpostavljao", naročito u odnosu na period pre poslednjih predsedničkih i parlamentarnih izbora".

"Imamo sve bolju i bogatiju saradnju sa SAD u raznim oblastima i čvrsto smo opredeljeni, da u dolazećem vremenu, ostvarimo odnose koji će biti za uzor u svakom pogledu", zaključio je Mrkić.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mrkić: Prioritet rešavanje privrednih problema

Izvor: Akter, 08.Sep.2013

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić rekao je da će prioritet nad prioritetima Ministarstva, kao i cele Vlade, biti rešavanje privrednih problema i ubrzavanje razvoja, EU, saradnja sa tradicionalnim prijateljima u svetu i susedima u regionu.

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.