Mrkić: Prioritet i Vlade i MSP reššavanje privrednih problema

Izvor: Blic, 08.Sep.2013, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkić: Prioritet i Vlade i MSP reššavanje privrednih problema

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić rekao je da će prioritet nad prioritetima Ministarstva, kao i cele Vlade, biti rešavanje privrednih problema i ubrzavanje razvoja, EU, saradnja sa tradicionalnim prijateljima u svetu i susedima u regionu. Rešavanje ekonomskih problema prioritet je i MSP-a: Ivan Mrkić

U intervjuu za novosadski "Dnevnik", Mrkić na pitanje koje su strateške polazne osnove srpske spoljne politike, kaže:

- Našša Vlada u najnovijem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sastavu, biće maksimalno angažžovana na reššavanju privrednih problema, smanjenju nezaposlenosti, privlačenju investicija, odaššiljanju poruka šširom sveta da je Srbija odlučna da ide u obnovu i ubrza sopstveni razvoj. To je prioritet nad prioritetima i mog ministarstva sa čitavom diplomatsko-konzularnom mrežžom koju imamo u svetu."

Srbija, takođe, nastavlja sa pregovorima sa EU, osnažžuje svoje odlične odnose sa Pekingom, Moskvom i Vaššingtonom, ali i sa svim brojnim tradicionalnim prijateljima po svim kontinentima, dodao je šef srpske diplomatije.

- Odnosi sa susedima su nam od izuzetne važžnosti i činimo sve što je u naššoj moći da nastave da idu uzlaznom linijom - rekao je Mrkić.

U 95 odsto slučajeva se pridružujemo spoljnoj politici EU

Upitan da razjasni šta znači njegova ranija izjava da sa stupanjem SSP spoljnu politiku treba uskladiti sa evropskom, ministar kaže:

- Iz vaššeg pitanja neko možže da dođe do zaključka, i to pogreššnog, da tek od stupanja na snagu SSP, mi treba da uskladimo naššu spoljnu politiku sa evropskom. Tačno je, da mi spoljnu politiku još odavno usklađujemo sa EU, i samo u toku proššle godine (dakle, pre stupanja na snagu SSP), pridružživali smo se evropskoj spoljnoj politici deklaracijama i istupanjima u EU, u praktično 95 odsto slučajeva."

Tužba i kontratužba za genocid

Na pitanje da li je došlo do intenziviranja razgovora sa Hrvatskom pre glavnog ročiššta pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, i ima li pomaka u odnosima sa Zagrebom, kada su u pitanju tužžba i kontratužžba za genocid, Mrkić je rekao da "pomaka ima, ali je najvažžnije sve čvrššće obostrano opredeljenje da se od toga odustane".

Kako je istakao, Srbija sada samo još snažnije nastavlja da usaglaššava svoje spoljnopolitičke stavove sa zajedničkim pozicijama EU.

Osvrnuvši se na nedavno održanu sednicu Saveta bezbedbnosti UN o Kosovu, Mrkić je posebno istakao to što što su nastup i uopššte politika Vlade po tom pitanju, bili su podržžani od svih zemalja članica SB UN, iako među članica njih osam nije priznalo Kosovo, a sedam jeste.

- Zanimljivo je, da je zahtev Prišštine da predstavnici UNMIK-a treba da odu sa Kosova i Metohije, nije ni komentarisan, a kamoli podržžan - ukazao je on.

O odnosima sa Rusijom i Sjedinjenim Američkim Državama

Upitan da li su odnosi Srbije sa Moskvom zaista na takvom nivou, da bi, kako se najavljuje, sa Hrvatskom mogla da se otvori priča da joj Srbija pomogne u izgradnji odnosa sa Rusijom, ministar je rekao:

- Ako im bude potrebna pomoć, a meni nije poznato da je tražžena, mi ćemo svakao biti spremni da kao dobar komššijama izađemo u susret u meri u kojoj to možžemo."

Kada je reč o bilateralnim odnosima Srbije sa SAD, Mrkić kaže da su oni mnogo bolji "nego što bi neko pretpostavljao", naročito u odnosu na period pre poslednjih predsedničkih i parlamentarnih izbora".

- Imamo sve bolju i bogatiju saradnju sa SAD u raznim oblastima i čvrsto smo opredeljeni, da u dolazećem vremenu, ostvarimo odnose koji će biti za uzor u svakom pogledu - zaključio je Mrkić.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Mrkić: Čuvaćemo stare prijatelje

Izvor: B92, 08.Sep.2013

Beograd -- Ivan Mrkić kaže da će prioritet Ministarstva i Vlade biti ubrzavanje razvoja, EU, saradnja sa tradicionalnim prijateljima u svetu i susedima u regionu..."Našša Vlada u najnovijem sastavu, biće maksimalno angažovana na rešavanju privrednih problema, smanjenju nezaposlenosti, privlačenju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.