Moskopulos: Zaštita nasleđa SPC na Kosmetu značajna za EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2010, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskopulos: Zaštita nasleđa SPC na Kosmetu značajna za EU

PRIŠTINA - Zaštita nasleđa Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Kosovu i Metohiji veoma je značajna za Evropsku uniju, izjavio je danas u Prištini šef grčke kancelarije Dimitris Moskopulos.

Moskopulos, koji je prošle nedelje preuzeo dužnost specijalnog savetnika EU za pitanja srpske kulturne baštine je prisustvovao liturgiji u obnovljenom hramu Svetog Nikole u Prištini, preneo je KIM radio

"Zaštiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << srpskog verskog nasleđa na Kosovu i Metohiji biće poklonjena izuzetna pažnja. To je važno ne samo našoj zemlji, već uopšte Evropskoj uniji", rekao je grčki diplomata novinarima.

U obnovljenoj crkvi Svetog Nikole koja je spaljena tokom martovskih nemira pre šest godina, liturgiju je služio administrator Raško-prizrenske eparhije vladika Atanasije pred oko 200 vernika.

"U stalnom smo kontaktu sa SPC, ne želimo ni na jedan način da sami donosimo odluke o tome šta su prioriteti, već se u čitavom procesu konsultujemo sa predstavnicima SPC na Kosovu. Želimo da u saradnji s njima identifikujemo prioritete i zadatke na koje ćemo se usredsrediti", kazao je Moskopulos.

On je dodao da će u skorijoj budućnosti biti napravljen akcioni plan za u kome će biti navedeni prioriteti i kompletan plan rada.

Pored predstavnika grčke kancelarije, liturgiji su prisustvovali i njihove kolege iz misija Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Prištini.

Osveštavanjem prištinske crkve, ona će ubuduće biti otvorena za vernike.

Kućepazitelj Ranđel Nojkić je izrazio nada da će ubuduće zvona crkve Svetog Nikole zvoniti Prištinom, te da će vernici redovno obilaziti hram.

Crkva u Prištini je obnovljena u akciji obnove Saveta Evrope, Evropske komisije, privremene pokrajinske vlade, Eparhije raško prizrenske SPC i drugih.

U martovskom nasilju 2004, na Kosmetu je porušeno preko 30 crkava, manastira i drugih objekata SPC.

Od crkve svetog Nikole su ostali bili samo zidovi, a tokom šest godina su obnovljeni crkva, zvonik, krstionica i parohijski dom.

Međutim, zidovi crkve su i dalje kakvi su ih ostavili vandali 17. marta 2004.

Osveštavanje obnovljenih srpskih pravoslavnih crkava na Kosmetu biće nastavljeno sutra u Prizrenu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.