Kineske kompanije najveći izvoznici u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2024, 17:03

Kineske kompanije najveći izvoznici u Srbiji

Najveći izvoznici u Srbiji su kineske kompanije „Ciđin majning“, „Ciđin koper“ i „HBIS grupa“. Ukupno su 2023. godine izvezle robu vrednosti od gotovo dve i po milijarde evra. Rudarsko-topioničarski basen "Bor" kineski partneri preuzeli su 2018. godine, a železaru u Smederevu 2016. - nakon prethodne posete predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga našoj zemlji.
Kineske kompanije koje prodaju bakar, zlato i čelik na tronu su najvećih izvoznika. Rekord u izvozu drži kineski "Ciđin majning", u čijem vlasništvu je rudnik "Čukaru Peki". Iz Brestovca je tako prošle godine u svet plasirana roba vrednosti 1,15 milijardi evra, a odmah potom na listi su Bor i Smederevo.
"U pitanju...
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U planu da se sa kineskim kompanijama rade još dva projekta u Vojvodini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2024

Sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, koji 7. maja stiže u našu zemlju, sigurno će biti razgovora o privrednoj saradnji. Prema statistici Narodne banke Srbije, Kina je u poslednje dve godine najveći izvor stranih direktnih investicija kod nas...Kineske kompanije trenutno su angažovane na izgradnji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.