Mogerinijeva kritički o taksama i transformaciji KBS

Izvor: RTS, 13.Dec.2018, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerinijeva kritički o taksama i transformaciji KBS

Tokom sastanka EU lidera u Briselu kiparski predsednik Nikos Anastasijades i šefica EU diplomatije Federika Mogerini govorili su o problemima u dijalogu Beograda i Prištine, tarifama na srpsku robu koje "blokiraju dijalog" i potezu transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga, za koji su rekli da nije dobrodošao, saznaje "Tanjug" u Savetu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Diplomatski izvori Tanjuga u Evropskom savetu kažu da se je pitanje Kosova na samitu u Briselu pokrenuo kiparski predsednik Nikos Anastasijades koji je obraćajući se EU liderima poručio da je do ove incijative došlo nakon nedavne posete srpskog predsednika Aleksandra Vučića Nikoziji.

Predsednik Kipra je ocenio da se stvari "ne odvijaju dobro" u okviru dijaloga Beograda i Prištine, pomenuo uvođenje tarifa od strane prištinskih vlasti na robu iz centralne Srbije i zatražio od šefice EU diplomatije Federike Mogerini da izvesti države članice o stanju u dijalogu Beograda i Prištine.
Prema izvorima Tanjuga, visoka predstavnica je ponovila stav Brisela da kosovske tarife "nisu dobar potez i da blokiraju dijalog".
Istovremeno Mogerinijeva je navela da postoje i "primedbe sa prištinske strane" i da zajedno sa komesarima za pregovore o pristupanju Johanesom Hanom i za trgovinu Sesilijom Malmstrom radi na iznalaženju rešenja za tu krizu.
U Evropskom savetu za Tanjug kažu da je Federika Mogerini na sastanku EU lidera govorila i transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga pri čemu je ponovila stav da "takav potez nije dobrodošao niti je konstruktivan".
Navodi se i da je ocenila da unutar Kosova postoji politički problem gde "predsednik i premijer ne govore istim jezikom", te da to "komplikuje i blokira stvari".
Evropski diplomatski izvori navode da se tokom razgovora o dijalogu Beograda i Prištine uglavnom govorilo o problemima koji dolaze sa prištinske strane, a da o srpskoj strani nije bilo reči.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mogerini kritički o tarifama i transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga

Izvor: Blic, 13.Dec.2018

Tokom sastanka EU lidera u Briselu kiparski predsednik Nikos Anastasijades i šefica EU diplomatije Federika Mogerini govorili su o problemima u dijalogu Beograda i Prištine, tarifama na srpsku robu koje "blokiraju dijalog" i potezu transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga, za koji su rekli da nije...

Nastavak na Blic...

Mogerinijeva PROTIV prištinskih taksi i dizanja vojske: Progovorila na sastanku EU lidera zbog JEDNOG ČOVEKA

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Dec.2018, 01:01

Tokom sastanka EU lidera u Briselu kiparski predsednik Nikos Anastasijades i šefica EU diplomatije Federika Mogerini govorili su o problemima u dijalogu Beograda i Prištine..Takođe, govorili su o tarifama na srpsku robu koje "blokiraju dijalog" i potezu transformacije tzv. Kosovskih bezbednosnih...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.