Mogerini i Han: Nove vlasti BiH treba da odvedu zemlju dalje na putu ka EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Okt.2018, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini i Han: Nove vlasti BiH treba da odvedu zemlju dalje na putu ka EU

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han ukazali su u zajedničkom saopštenju da su na izborima 7. oktobra građani BiH glasali za političke vlasti koje će morati da rade na brojnim izazovima pred njima i da odvedu zemlju dalje na putu ka Evropskoj uniji.

"Ovaj novi mandat može da bude šansa za političke vođe da pokažu kako svojim građanima tako i EU obnovljenu posvećenost i odlučnost da se ide dalje u svim reformama >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << potrebnim da se napreduje na putu EU," navodi se u zajedničkom saopštenju Mogerini i Hana objavljenom danas.

Kako su naveli, građani BiH su iskoristili svoje demokratsko pravo na miran i organizovan način.

Prema preliminarnim nalazima Misije za posmatranje izbora OEBS-a i ODIHR-a, izbori održani u BiH su bili istinski konkurentni mada su bili označeni daljom podelom duž etničkih linija, navodi se u saopštenju.

Pravni okvir u zemlji uglavnom je pogodan za održavanje demokratskih izbora ali ostaju veliki dugoročni nedostaci, navodi se u saopštenju i izražava očekivanje da će predlozi OEBS-a i ODHIR-a biti sprovedeni "bez odlaganja" da bi se popravio izborni proces.

"Očekujemo da politički lideri krenu sa formiranjem vlada na svim nivoima kroz konstruktivan zajednički rad u interesu građana svoje zemlje", rekli su Mogerini i Han u saopštenju.

Oni su dodali da će takođe biti važno formiranje Doma naroda federacije u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH i pozvali sve političke vođe da preuzmu svoje odgovornosti.

Sprovođenje efikasne primene odluka birača na opštim izborima biće uzeto u razmatranje u Mišljenju o zaslugama aplikacije BiH za članstvo u EU koje Komisija priprema, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća da, kada je podnela zahtev za članstvo u EU u februaru 2016. godine, BiH je donela stratešku odluku da nepovratno krene na put EU integracija i da podrži i promoviše vrednosti EU.

"EU nastavlja u potpunosti da podržava i bude uz Bosnu i Herzegovinu, njene institucije i njene građane", zaključuje se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.