Mogerini i Han: Izabrani lideri u BiH da pokrenu reforme

Izvor: N1 televizija, 08.Okt.2018, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini i Han: Izabrani lideri u BiH da pokrenu reforme

Šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han u zajedničkoj izjavi ocenili su da su građani BiH na izborima u nedelju iskazali svoju demokratsku volju na miran i regularan način i dali glas za one koji će ih voditi kroz brojne izazove koji su pred njima i povesti državu na putu ka Evropskoj uniji.

Mogerini i Han citirali su izveštaj posmatračke misije >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da su izbori protekli u segregaciji i podeli po etničkim linijama.

Naglasili su da od vlasti BiH očekuju da bez odlaganja pristupe ispravkama grešaka u sistemu glasanja kako bi poboljšali izborni proces.

"Očekujemo od svih političkih lidera da se uključe u formiranje vlasti na svim nivoima tako što će zajedno raditi na konstruktivan način i u interesu građana. Neodložno sprovođenje izbornih rezultata biće uzeto u obzir kada se bude uradilo Mišljenje Evropske komisije o BiH i njenim nastojanjima da pristupi EU. To mišljenje Komisija priprema”, navodi se u saopštenju.

Visoki funkcioneri EU upozoravaju i da je BiH, kada je aplicirala za članstvo 2016. godine, prihvatila i obavezu poštovanja vrednosti EU i neodložnih sprovođenja odluka i reformi.

"Novi mandat može biti prilika za političke lidere da pokažu, ne samo EU, već prvenstveno svojim građanima, obnovljeno opredeljenje da krenu napred s svim reformama na putu ka EU. Mi u potpunosti podržavamo BiH, njene građane i institucije”, kaže se u saopštenju iz Brisela.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mogerini i Han: Nove vlasti BiH treba da odvedu zemlju dalje na putu ka EU

Izvor: Beta, 08.Okt.2018

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han ukazali su u zajedničkom saopštenju da su na izborima 7. oktobra gradjani BiH glasali za političke vlasti koje će morati da rade na brojnim izazovima pred njima i da odvedu zemlju dalje na putu ka Evropskoj uniji."Ovaj...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.