Miščević: Srbija i Crna Gora zajedno mogu mnogo toga

Izvor: Blic, 03.Mar.2014, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miščević: Srbija i Crna Gora zajedno mogu mnogo toga

Crna Gora i Srbija zajedno mogu mnogo toga brže i bolje da urade na evropskom putu, objedinjavajući kapacitete i znanja, ocenila je danas u Podgorici srpski pregovarač sa EU Tanja Miščević.

Učestvujući na tribini o pregovaračkom procesu "Komparativna iskustva Crne Gore i Srbije" zajedno sa svojim crnogorskim kolegom Aleksandrom Andrijom Pejovićem, Miščević je rekla da Srbija može mnogo toga da nauči >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i da se njene pripreme baziraju na svim dokumentima koje je Crna Gora predstavljala EU tokom pregovaračkog procesa.

"Postoje mnoga pitanja koja ćemo moći zajedno brže i bolje uraditi, objedinjujući kapacitete i znanja, poput oblasti poljoprivrede, transporta, konkurencije, infrastrukturne saradnje i ostalih oblasti, gde se naslanjamo jedni na druge", precizirala je Miščevićeva, javila je agencija Mina.

Kako su preneli podgorički mediji, ona je ocenila da su najveći izazov poglavlja 23 i 24.

"Za nas je interesantno i poglavlje 35, praćenje svega onoga što je dogovoreno tokom dijaloga između Beograda i Prištine, koje je u stanju da zaustavi i ubrza proces", poručila je Miščević.

Upitana kakvi su trendovi podrške građana Srbije na evropskom putu, Miščević je rekla da je na početku istraživanja, 2003. godine podrška bila oko 73 odsto a da je zbog zamornog procesa taj procenat pao.

"Došli smo do trenda od oko 53 odsto. U Srbiji nema nikad više od 22 odsto građana koji su protiv članstva, a 68 odsto građana je za reforme pa i da nas ne vode u članstvo EU", navela je ona.

Rekla je da je priprema za početak pregovaračkog procesa Srbije bila dosta teška iako od 2004. godine svoja prava usklađuju sa pravima EU.

Srbija, kako je rekla, ima dobro znanje i kapacitete, i u pregovore ulazi spremna.

"Ono što trenutno radimo je dublje upoznavanje sa pravilima EU i skrininga.

Dosta stvari je u usklađenosti pravila. Učinjeno je dosta toga kvalitetno. Kreirane su instuirtucije koje su neophodne za usklađenost sa starnadradima EU. Manjkamo u uspešnosti sporovođenja, u primeni usklađenih zakona i pravila, koji treba da doprinesu boljem životu. I to su pregovori koji su najteži - oni koji se vode kod kuće", pojasnila je Miščević.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Zajedno sa CG možemo mnogo"

Izvor: B92, 04.Mar.2014, 01:44

Podgorica -- Crna Gora i Srbija zajedno mogu mnogo toga brže i bolje da urade na evropskom putu, objedinjavajući kapacitete i znanja, ocenila je Tanja Miščević...Učestvujući na tribini o pregovaračkom procesu "Komparativna iskustva Crne Gore i Srbije" zajedno sa svojim crnogorskim kolegom Aleksandrom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.