Miščević: Misija iz Brisela u Srbiji početkom septembra

Izvor: Telegraf.rs, 12.Avg.2016, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miščević: Misija iz Brisela u Srbiji početkom septembra

Šef pregovaračkog tima Srbije za pristupanje Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je danas da će početkom septembra Srbiju posetiti Misija iz Brisela koja će razjasniti kako će izgledati sistem izveštavanja o napretku Srbije u otvorenim poglavljima 23 i 24.

Poglavlje 23 obuhvata pravosuđe i osnovna prava, a poglavlje 24 pravdu, slobodu i bezbednost.

Miščević je na tribini "Šta Srbiju čeka >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << u poglavljima 23 i 24", održanoj u Pres centru Tanjuga, istakla značaj tih poglavlja dodajući da nema napretka u bilo kom drugom poglavlju ako nema napretka u poglavljima 23 i 24.

- Ali, kako sad oni znaju da ima napretka, pa kroz sistem izveštavanja i praćenja. Na svakih pola godine se izveštava kroz mehanizam monitoringa koliko je urađeno i koliko je mera sprovedeno - rekla je Miščević.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ona je kazala da će Misija iz Brisela koja će posetiti Srbiju, kako se očekuje, početkom septembra mnogo jasnije pokazati kako će izgledati to izveštavanje, što će biti još jedan kontrolor našeg napretka ka EU.

Miščević je naglasila da je od toga da Brisel vidi napredak u poglavljima 23 i 24, mnogo važnije da mi u Srbiji osetimo taj napredak. Kao primer je navela reformu pravosuđa koju bi trebalo da nastavimo, podsetivši da smo ranije "ušli sa zaostatkom od preko tri miliona slučajeva i da je samo par mera taj broj smanjiio više nego duplo".

Ona je dodala da će nam taj napredak olakšati i predviđeno uvođenje vansudskog pravnanja, kada je reč o pravosuđu.

Foto: Tanjug/AP

Miščević kaže da u okviru poglavlja 24 moramo da se pozabavimo i pitanjima u vezi sa migratornom krizom, koja je donela problem tranzita migranata kroz našu zemlju.

Srbija je postala, kako navodi, zemlja u kojoj se aplicira za azil i mora da se pozabavi pitanjem politike azila i drugim stvarima u pregovaračkom procesu.

Ona je naglasila da je veoma važna inkluzivnost, odnosno uključivanje svih zainteresovanih institucija, ali i civilnog društva čija je uloga ogromna u procesu praćenja, implementacije i izvestavanja za svako pregovaračko poglavlje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

"Zbog poglavlja 23 i 24 menjaće se i Ustav"

Izvor: B92, 12.Avg.2016

Beograd -- U procesu strukturnih promena kod otvaranja poglavlja 23 i 24 menjaće se i Ustav, kaže direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Yukom) Milan Antonijević...Do promena će doći da bi se nezavisnim telima, koja dovode do nezavisnosti pravosuđa i tužilaštva, omogućilo da započnu svoj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.