Miro Kovač je i dalje tu  bez čega nema mira u regionu?

Izvor: B92, 23.Dec.2016, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miro Kovač je i dalje tu " bez čega "nema mira" u regionu?

Dvojica "ovogodišnjih" hrvatskih šefova diplomatija, aktuelni Davor Ivo Štir i bivši Miro Kovač kažu da je cilj Hrvatske stabilnost i put regiona ka EU.

Funkcioneri HDZ insistiraju da taj put mora da bude uz predan rad na ispunjavanju evropskih kriterijuma.

Oni su u razgovoru za agenciju Hina ocenili da je Hrvatska u 2016. stavila snažan fokus na stabilnost i evropski put jugoistočne Evrope, kao i na saniranje odnosa sa susedima narušenih u vreme vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << levog centra Zorana Milanovića.

"Vlada je jasno istakla da je prioritet naše spoljne politike stabilnost, evropski put i teritorijalna celovitost BiH i institucionalna jednakopravnost konstitutivnih naroda, svih građana BiH i na tome je radila od samog početka", rekao je Štir.

On je dodao da je cilj i "stabilnost i evropski put celog područja jugoistoka Evrope" što podrazumeva da te države predano rade na ispunjavanju svih evropskih standarda i kriterijuma.

Bivši ministar Miro Kovač ocenio je da je posle Milanovićeve vlade, vlada HDZ i Mosta, koju je vodio Tihomir Orešković, "svesno krenula u saniranje odnosa sa susedima" s kojima su postojale tenzije, odnosno sa Slovenijom, Srbijom i Mađarskom.

Prema njegovim rečima, ključno je da Hrvatska, pre svega sa Srbijom reši probleme iz prošlosti - pitanje nestalih, nadležnosti za suđenja za ratne zločine, odštete žrtvama rata i zaštite hrvatske manjine.

"Bez toga neće biti pravog proboja u saradnji između Hrvatske i Srbije, nećemo imati zdrave temelje za zdrave odnose", rekao je Kovač za Hinu i dodao da se pravi napredak u hrvatsko-srpskim odnosima može postići samo ispunjavanjem kriterijuma u pregovaračkom procesu Srbije s EU.

"Mi zato moramo insistirati na ispunjavanju kriterijuma", ocenio je Kovač, koji je aktuelni šef saborskog Odbora za spoljnu politiku.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra, međutim, da je ove godine bilo "najviše nesnalaženja u istoriji Hrvatske kada je reč o spoljnoj politici".

Što se tiče odnosa između Srbije i Hrvatske, Puhovski ocenjuje da su ključni razlozi zapaljive retorike u obe zemlje, zapravo unutrašnji razlozi, ali ističe da se dve zemlje ne snalaze u okolnostima u kojima je "prvi put u istoriji Hrvatska institucionalno superiorna Srbiji".

Puhovski je istakao da "Srbija ne podnosi tu ideju", a Hrvatska "nije u stanju da se ponaša kako se ponaša onaj koji je superioran", prenosi Hina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.