Ministri EU: Srbija napredovala, nužan pomak u vladavini zakona i normalizaciji s Kosovom

Izvor: B92, 18.Jun.2019, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri EU: Srbija napredovala, nužan pomak u vladavini zakona i normalizaciji s Kosovom

Ministri inostranih poslova EU su u Luksemburgu "pozdravili sveukupan napredak Srbije u pregovorima o članstvu" s EU.

Ali su predočili da srpske vlasti "moraju da ostvare pomak u vladavini zakona i poglavljima temeljnih prava, kao i normalizaciji odnosa s Kosovom".

Kako je navedeno u zaključcima ministarskog zasedanja EU, sređivanje odnosa sa Prištinom je "i dalje od suštinske važnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i biće presudno za tok celokupnih pregovora" s EU.

Takođe je predočeno da je "primena prelaznih uslova za poglavlja 23 i 24" koja se tiču vladavine prava i temeljnih prava i sloboda, "od temeljnog značaja i mora biti vodilja za buduće reforme i dovesti do čvrstih rezultata".

"Posebna pažnja i dalje nužna kad je reč o nezavisnosti i sveukupnoj efikasnosti pravosudja, uključujući putem tekuće ustavne reforme i njene delotvorne primene", stav je šefova diplomatija EU.

"Srbija mora", dodaje se u zaključcima, "ostvariti opipljive i trajne rezultate u efikasnoj istrazi, podizanju optužnica i presudama naročito kad su u pitanju suzbijanje korupcije, organizovanog kriminala i pranje novca".

Ministri EU su predočili da je "izostanak napretka u slobodi izražavanja i dalje uzrok ozbiljne zabrinutosti" i "pozvali Srbiju da, što je hitno nužno, jamči za bezbedne uslove za neometano upražnjavanje slobode izražavanja i nezavisnosti medija, uključujući dodatne napore za istragu slučajeva napada na novinare".

"Savet ministara EU prima na znanje napredak ostvaren u pripremi medijske strategije i poziva Srbiju da prioritetno usvoji i delotvorno sprovede tu strategiju na transparentan način i uz učešće svih zainteresovanih".

U završnom dokumentu zasedanja se ističe da "Savet ministara povoljno ocenjuje napredak u ekonomskim reformama" i "ohrabruje Srbiju da nastavi s naporima za postizanje konkurentnosti i ostvarivanje rasta kroz strukturalne reforme, uključujući naroccito sektor energije, tržište radne snage i pospešenje i predvidivost propisa".

Ministri evropske 28-rice traže da Srbija trgovinsku i energetsku politiku usaglasi s "pravnom tekovinom" EU, "naročito kad je u pitanju tržište gasa i projekat Gastrans".

U zakljuccima se "ponovo naglašava potreba da Srbija ispuni obaveze o postepenom usaglašavanju sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, saglasno Okviru za pregovore, i da prioritetno preokrene nepovoljan trend".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.