Ministarski savet EZ usvaja nove direktive za članice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2021, 11:39

Ministarski savet EZ usvaja nove direktive za članice

Energetska zajednica najavila je da bi na današnjem 19. sastanku Ministarskog saveta, koji se održava u Beogradu, trebalo da bude usvojeno pet ključnih zakonskih akata za članice, koji proizilaze iz paketa EU pod nazivom "Čista energija za sve Evropljane", među kojima je i nova Direktiva o obnovljivim izvorima energije koji će uvesti nova pravila o šemama podrške.

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović predsedavaće 19. sastanku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ministarskog saveta Energetske zajednice.

Očekuje se da će Ministarski savet Energetske zajednice usvojiti novu Direktivu o obnovljivim izvorima energije (2018/2001) koja će uvesti nova pravila o šemama podrške i merama za rešavanje administrativnih barijera i staviti naglasak na jačanje obnovljivih izvora energije u grejanju i hlađenju, kao i u transportu, bioenergetskoj održivosti i osnaživanju potrošača.

Takođe, očekuje se usvajanje nove Direktive o energetskoj efikasnosti (2018/2002) koja predviđa strože mere za renoviranje zgrada i uštede u sektorima krajnje upotrebe, kao i pravila o merenju i fakturisanju toplotne energije posebno u vezi sa višestambenim i višenamenskim zgradama.

Zatim usvajanje Uredbe o upravljanju (2018/1999) koja postavlja zajednička pravila za planiranje, izveštavanje i praćenje energetskih i klimatskih politika i ciljeva, redovnim ažuriranjem nacionalnih energetskih i klimatskih planova.

Takođe, Direktive o električnoj energiji (2019/944) i uredba o privatnosti na rizike u sektoru električne energije 2019/941 će uspostaviti novi fleksibilan i tržišno orijentiran dizajn tržišta električne energije kako bi se olakšala integracija većeg udela obnoviljvih izvora energije.

Očekuje se da će Ministarski savet usvojiti i Uredbu o sigurnosti snabdevanja gasom (2017/1938) koja će unaprediti postojeću sigurnost snabdevanja o energetskoj zajednici obezbeđivanjem jedinstvenog pravnog i regulatornog okvira ugovornim stranama koji je uporediv sa postojećim u EU.

Energetska zajednica očekuje da će Ministarski savet usvojiti i Mapu puta za dekarbonizaciju koja predviđa redosled usvajanja transpozicije i primene pravila usmerenih na dekarbonizaciju, kako bi se strane ugovornice usmerile na put ka postizanju ciljeva dekarbonizacije za 2030. godinu i polovinu 21. veka.

Ministarski savet bi trebalo da usvoji i odluku o imenovanju novog direktora Sekretarijata energetske zajednice.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.