Milivojević: Imamo manevarski prostor, naši argumenti su ojačali

Izvor: RTS, 17.Jun.2020, 09:02

Milivojević: Imamo manevarski prostor, naši argumenti su ojačali

Diplomata Zoran Milivojević rekao je za RTS da Evropska unija ima interes da bude angažovana u ešavanju kosovskog pitanja. Mi imamo manevarski prostor jer su naši argumenti ojačali, istakao je Milivojević. Očekujem da će Grenel nastaviti sa ekonomskim paketom, kaže diplomata.
Šta može da se očekuje od predstojećih razgovara u Moskvi i Vašingtonu i kakva je uloga i uticaj Miroslava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Lajčaka, odnosno Evropske unije.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, diplomata Zoran Milivojević je rekao da su poseta Lajčaka i poruke iz Amerike potvrda onoga što je bilo najavljeno i inicijativom i angažovanjem Amerike oko rušenja vlade Kurtija, u Prištini nove vlade i novih mera vlade koje su išle u pravcu nastavka dijaloga.
"S druge strane, to je imenovanje Lajčaka, kao specijalnog izaslanika i želje EU da se ponovo uključi u dijalog imajući u vidu da je poslednja administracija doživela neuspeh i da EU ima interesa da bude angažovana na ovom pitanju", kaže Milivojević.
Govoreći o ulozi Moskve u predstojećem dijalogu, Milivojević kaže da je uloga Moskve generalno u rešavanju kosovskog pitanja nezaobilazna jer se to pitanje mora rešiti u SB UN.
"Uloga Moskve je važna za nas imajući u vidu stav Moskve da je rešenje moguće na osnovu međunarodng prava, na osnovu Rezolucije 1244 i iz uvažavanje srpskih interesa", ukazao je Milivojević.
Prema njegovim rečima, potvrđuje se da je pristup Vašingtona u rešavanju pragmatičniji i da će inicijativa Grenala imati nastavak.
Uvodni sastanak u nastavak dijaloga Sastanak koji sledi u Beloj kući treba da bude uvodni sastanak u nastavak dijaloga, kaže Milivojević.
Nije iznenađenje ova inicijativa za ovaj sastanak imajući u vidu šta je prethodilo - sve je bilo na liniji onoga što je Vašington želeo i započeo, kaže Milivojević.
Kaže da očekuje da će Grenel nastaviti sa ekonomskim paketom koji relaksira odnose, odgovara na neki način i ne otvara glavno pitanje u kome postoje suprotstavljeni stavovi dve strane i na osnovu kojih nije moguć dijalog.
Verovatno će biti reči o realizaciji prethodnih dogovora, i neki novi paket na istim linijama a sve u funkciji stvaranja ambijenta za političke razgovore koji bi imali za temu možda i status, rekao je Milivojević.
Ubrzava se i dijalog do samih izbora u Americi. Milivojević kaže da je sigurno da bi američkoj administraciji i Trampu odgovaralo kada bi ostvarili nekakav uspeh.
Koji je interes EU Kada je reč o EU, Milivojević kaže da je značajno ubrzanje jer predstoji predsedsvanje EU od strane Nemačke i interes je kancelarke da na taj način završi i svoju političku karijeru.
To je vezan aranžman i interesi svih strana su uključeni i to je razlog ubrzanju i nama ne odgovara, kada veliki žele nešto da reše po svaku cenu, ukazao je Milivojević.
"Imamo manevarski prostor jer su naši argumenti ojačali i što je situacija u Prištini nestabilna, i što su u zapadnom bloku stavovi suprostavljeni između Vašingtona i Berlina i što postoji odlučnost naših prijatelja da štite naše interese i argumente, reč je o Rusiji i Kini", rekao je Milivojević.
"Odlučnost na našoj strani da se bez nas ne može i da se mora imati u vidu interes sprske strane", zaključo je Milivojević.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.