Milić: Stoltenbergova poruka o EU integracijama važna za Srbiju

Izvor: Blic, 16.Nov.2017, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milić: Stoltenbergova poruka o EU integracijama važna za Srbiju

Jedna od važnijih poruka Generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga tokom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vucičhem bila je da će razgovarati o evropskim integracijama Srbije, izjavila je danas direktorka Centra za evroatlanske studije (CEAS) Jelena Milić.

Milić je navela da EU I >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << NATO sarađuju i da se proces evropskih integracija zemalja koje ga još nisu završile ne može “izolovati od američkog ili NATO uticaja”.

Govoreći o susretu Vučića i Stoltenberga, Milićeva je rekla “da nikada nije videla takvo medijsko primirje i dobro izveštavanje o dešavanjima između Srbije i NATO”.

Ona je ocenila da smo se prvi put u susretima generalnog sekretara i predsednika Vučića “pomerili od toga da NATO poštuje vojnu neutralnost, a Srbija ostaje vojno neutralna”.

- “Sada čujemo i da pojačana vojna saradnja sa NATO-om neće smetati vojnoj neutralnosti - rekla je Milićeva.

Na pitanje da li paljenje američke ambasade dodatno opterećuje odnose Srbije i SAD, ona je navela da je to jedan od ključnih problema, kao i slučaj braće Bitići.

- “Presudom očigledno, ni ambasador Skat, ni šira javnost nikako nisu zadovoljni. Ispalo je da je jedan čovek ubijen, a da se ne zna ko je kriv i odgovoran za to. Ne bih rekla da je to bio baš nesrećan slučaj. Možda upravo taj primer govori koliko je taj period u Srbiji bio težak” - rekla je Milićeva.

Ona smatra da je za slučaj braće Bitići odgovorna “sadašnja nomenklatura”.

- “Nemojmo zaboraviti da je jedan od ključnih ljudi u toj aferi Goran Radosavljević Guri koji je istaknuti član SNS - dodala je direktorka CEAS-a.

Upitana da prokomentariše da li situacija u vezi sa dodelom diplomatskog statusa zaposlenima u Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu dodatno opterećuje odnose Srbije i NATO-a, Milić je odgovorila da ne zna da li je to “špijunski centar i da u to ne želi da se petlja”.

Milić je kazala i da ne zna da li će Vlada Srbije tom centru dodeliti diplomatski status.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Prvi put u susretima Stoltenberga i Vučića..."

Izvor: B92, 16.Nov.2017

Jedna od važnijih poruka generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga tokom susreta s Aleksandrom Vučićem bila je da će razgovarati o EU integracijama Srbije...To je izjavila direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić...Milićeva je navela da EU I NATO sarađuju i da se proces...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.