Meta će morati da traži saglasnost korisnika u EU da im plasira reklame

Izvor: VOA, 01.Avg.2023, 20:45

Meta će morati da traži saglasnost korisnika u EU da im plasira reklame

Kompanija Meta saopštila je da će korisnicima koji se nalaze u Evropskoj uniji tražiti saglasnost pre nego što im plasira reklame na svojim mrežama, uključujući i Fejsbuk, u skladu sa pritiskom koji su izvršili evropski regulatori. Navedeno je da su promene u skladu sa potrebama regulacije koje se sve više menjaju, i nakon oštre borbe sa Komisijom za zaštitu podataka Irske iz koje Meta vodi svoje poslove u Evropi. Evropska regulatorna tela su u januaru odbacila prethodni pravni osnov - "legitimni interes", kojim je Meta pravdala korišćenje ličnih podataka kako bi ciljano slala reklame. U ovom momentu, korisnici koji dolaze na Instagram i Fejsbuk imaju podešeno da Meta ima dozvolu, čime se njihovi podaci koriste kako bi se stvorile milijarde dolara od reklama. "Danas objavljujemo svoju nameru da izmenimo pravni osnov koji smo koristili da obradimo podatke za ciljani advertajzing za ljude u EU, Evropskoj ekonomskoj zajednici i Švajcarskoj, iz 'legitiman intreres' u 'saglasnost'", navela je Meta u blogu. Dodaje da će u narednim mesecima objaviti više informacija, dok bude "konstruktivno sarađivala" sa regulatornim telima. "Neće se odmah osetiti posledice po naš servis u regionu. Čim ova promena bude usledila, advertajzing agencije će i dalje moći da vode personalizovane kampanje kako bi došle do potencijalnih kupaca i širile posao", navodi Meta. Metu i ostale američke velike tehnološke kompanije pogodile su ogromne kazne u EU zbog poslovne prakse i morale su da počnu da pošuju stroga pravila privatnosti evropskog bloka.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Meta će morati da traži saglasnost korisnika u EU da im plasira reklame

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 02.Avg.2023, 18:02

BRISEL — Kompanija Meta saopštila je da će korisnicima koji se nalaze u Evropskoj uniji tražiti saglasnost pre nego što im plasira reklame na svojim mrežama, uključujući i Facebook, u skladu sa pritiskom koji su izvršili evropski regulatori.   Navedeno je da su promene u skladu sa potrebama...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.