Merkelova oprezni optimista, Cipras se nada povoljnoj odluci

Izvor: RTS, 17.Mar.2016, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova oprezni optimista, Cipras se nada povoljnoj odluci

Kada je reč o postizanju zajedničkog stava među liderima EU u vezi sa dogovorom sa Ankarom u cilju ublažavanja migrantske krize, nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je "oprezni optimizam". Grčki premijer Aleksis Cipras je uveren da će biti doneta odluka da se Grčkoj pomogne u teškim okolnostima, pogotovu u Idomeniju.
"Mislim da je moguće – ali sam očito oprezna – postići >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zajednički stav. To bi, takođe, stvorilo uslove za uravnotežavanje interesa sa turskim premijerom koji će nam se sutra pridružiti", rekla je Angela Merkel uoči početka samita EU u Briselu, prenosi Rojters.

Merkelova je ocenila da će pregovori biti komplikovani, ali je istakla da je osnovni pravac jasan.
"Slažem se sa ocenom predsednika Evropskog saveta da treba gajiti oprezne nade, sa naglaskom na reč oprezne", dodala je, naglasivši da će Nemačka intenzivno pregovarati jer se, kako je ukazala, humanitarna situacija u Grčkoj mora poboljšati.
Grčki premijer Aleksis Cipras je takođe uoči početka samita izrazio očekivanje da će u Briselu biti doneta odluka da se Grčkoj pomogne u teškim okolnostima, pogotovu na severnoj granici, u Idomeniju.
"Ali to što moramo da se suočavamo sa humanitarnom krizom je posledica jednostranih akcija. Mislim da je to sramota za zajedničku kulturu. Moramo doneti odluku u cilju deeskalacije situacije", istakao je Cipras.
Cipras je izrazio nadu da će na samitu biti doneta odluka koja će biti u okvirima međunarodnog prava, Ženenevskog sporazuma i evropskih pravnih tekovina.
"Danas smo ovde da pokušamo da smanjimo ili zaustavimo ilegalne tokove izbeglica i migranata iz Turske ka grčkim ostrvima... Ali istovremeno i da ubrzamo razmeštanje i izgradnju verodostojnog mehanizma za ponovo naseljavanje iz Turske u EU", rekao je on.
Lideri EU sastali su se danas u Briselu da bi razgovarali o dogovoru sa Turskom kojim bi se ograničio priliv migranata i izbeglica u Evropu u zamenu za ustupke u Ankari, dok će im se sutra, drugog dana samita, pridružiti turski premijer Ahmet Davutoglu.
Lideri EU upozorili su da ih na samitu čeka naporan rad kako bi sa Turskom zapečatili dogovor o ublažavanju migrantske krize, uprkos nagoveštajima da je ključni akter, Kipar, spreman na kompromis, navodi AFP.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Grčka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.