Mekalister za RSE: Potrebna izlazna klauzula u budućem dogovoru Srbije i Rusije

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Avg.2019, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mekalister za RSE: Potrebna izlazna klauzula u budućem dogovoru Srbije i Rusije

Ukoliko potpiše sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom, Srbija mora da precizira i klauzulu o izlasku iz ovog saveza, nakon što pristupi Evrpskoj uniji, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Dejvid Mekalister, predsednik spoljnopolitčkog komiteta u Evropskom Parlamentu i donedavni izvestilac za Srbiju u toj instituciji.

Mekalister naglašava da bi tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini Evroazijske ekonomske unije i Srbije trebalo da bude u skladu sa obavezama Beograda koje proizilaze >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno mora da uključi i "izlaznu klauzulu", koja garantuje da Srbija može da otkaže sporazum do dana pristupanja Uniji, prenosi danas RSE na svom sajtu.

"Srbija treba da obezbedi kompatibilnost svih svojih sporazuma o trgovini, investiranju i ekonomskoj saradnji, i druge relevantne sporazume, sa pravnom tekovinom EU", rekao je Mekalister.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko najavio je prošle nedelje da će 25. oktobar Srbija potpisati Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU). Reč je o ekonomskom savezu Rusije, Belorusije, Jermenije, Kazahstana i Kirgistana.

Evropska Unija (EU) je upozorila Srbiju da u trenutku prijema u evropski blok, ona neće moći da zadrži trgovinske odnose sa Rusijom.

Sagovornici RSE u Evropskoj uniji su naveli da se u kontekstu pristupnih pregovora sa Unijom Srbija obavezala da će se povući iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini na dan svog pristupanja EU.

Briselski zvaničnici znaju da postoji sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije iz Rusije još od 2000. godine i da bi trebalo da se proširi na Evroazijsku ekonomsku uniju.

EU zvaničnici poručuju da Srbija može da sklopi sporazume sa drugim zemljama ili organizacijama "pre pristupanja u EU", ali da taj trend ne može da postoji u trenutku kada zemlja postane punopravna članica EU.

Odnosi sa Rusijom će biti predmet pregovora nakon što Srbija otvori poglavlje 31 koje se tiče zajedničke spoljne, bezbednosne i odbrambene politike, navodi RSE i ukazuje da EU institucije konstantno pozivaju Srbiju da usaglasi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Mekalister: Potrebna "izlazna klauzula" u budućem dogovoru Srbije i Rusije

Izvor: VOA, 29.Avg.2019

Ukoliko potpiše sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom, Srbija mora da precizira i klauzulu o otkazivanju sporazuma sa ovim savezom, nakon što pristupi Evrpskoj uniji, izjavio je David Mekalister, predsednik spoljnopolitčkog komiteta u Evropskom Parlamentu i donedavni izvestilac za Srbiju u ovoj...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.