Mekalister: 2025. godina je neobavezni termin

Izvor: N1 televizija, 05.Feb.2018, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mekalister: 2025. godina je neobavezni termin

Evroparlamentarac Dejvid Mekalister kaže da pristup Srbije i susednih država EU zavisi od ispunjavanja strogih "pravnih, političkih i ekonomskih" kriterijuma. Evropska komisija u utorak predstavlja strategiju proširenja.

Šest država Zapadnog Balkana pristupiće Evropskoj uniji samo ako narednih godina sprovedu obuhvatne reforme, rekao je Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
 Nova strategija proširenja koju Evropska komisija predstavlja sutra ima za cilj da "ojača reformsku volju u šest država kao i da obnovi politički angažman članica EU prema Zapadnom Balkanu", rekao je Mekalister za Funken mediengrupu kojoj pripada desetak dnevnih listova u Nemačkoj.

Nemački političar, koji je i predsednik spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, rekao je da 2025. godina, koju je Evropska komisija navela kao mogući termin pristupanja Srbije i Crne Gore, zapravo predstavlja "indikativni", neobavezni termin koji treba da konkretizuje pristupnu perspektivu i pruži pristupnom procesu novu dinamiku.

"Konkretni termin pristupa nove članice EU zavisiće isključivo od toga kada svaka zemlja ponaosob potpuno ispuni stroge pravne, političke i ekonomske preduslove", ponovio je Mekalister dobro poznatu briselsku formulu.

Dodao je da se u šest balkanskih zemalja moraju jačati pravna država, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala te garantovati sloboda medija. Uz to, rekao je Mekalister, bilateralni sukobi u regionu moraju se okončati što pre.

List Velt je već imao uvid u strategiju proširenja EU u kojoj piše da je Srbiji neophodan "sveobuhvatan pravno obavezujuću sporazum o normalizaciji" odnosa sa Kosovom. Navodi se da je sada "istorijski povoljna prilika" da se budućnost zemalja Zapadnog Balkana čvrsto i neopozivo veže uz EU.

Uz "snažnu političku volju, sprovođenje reformi i još uvek nedostajuće rešenje svađa sa susedinma bi Crna Gora i Srbija do 2025. trebalo da budu spremne za članstvo", dodaje se u dokumentu.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mekalister: 2025. je neobavezan termin

Izvor: B92, 05.Feb.2018

Evroparlamentarac Dejvid Mekalister kaže da pristup Srbije i susednih država EU zavisi od ispunjavanja strogih "pravnih, političkih i ekonomskih" kriterijuma...Dojče vele podseća da Evropska komisija u utorak predstavlja strategiju proširenja ali i dodaje da će šest država Zapadnog Balkana,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.