Mediji: EU postavlja tri nova uslova Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jun.2012, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: EU postavlja tri nova uslova Srbiji

BEOGRAD -

Evropska unija ispostavila je Srbiji tri nova uslova za otpočinjanje pregovora o pridruživanju, piše beogradski list "Politika", dok ministar za Kosmet Goran Bogdanović tvrdi da nema novih ni zvaničnih ni nezvaničnih uslovljavanja.

Pozivajući se na nezvanične izvore iz Beograda, "Politika" prenosi da je šef slovenačke diplomatije i izaslanik visoke predstavnice EU Miroslav Lajčak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nedavno ispostavio srpskim vlastima tri nova naloga.

"Pored zahteva za ukidanjem institucija na severu Kosova (pri tome se ne misli na škole, domove zdravlja i bolnice), tražio je otvaranje predstavništava u Beogradu, odnosno u Prištini, ali i susret na vrhu Beograda i Prištine", prenosi list i dodaje da EU od Srbije još traži i ukidanje suda u Kosovskoj Mitrovici i uvođenje posebnog telefonskog broja za Kosmet.

"Politika" podseća i da je lider socijalista Ivica Dačić u javnost izneo da se od nove Vlade Srbije očekuje da otvori kancelariju u Prištini.

Dačić je u nedelju izjavio da ne može u vladu od koje se zahteva ili koja je pristala na to da se u Beogradu otvori kancelarija kosovske vlade a u Prištini srpske, kao i da politički faktori u svetu moraju da upoznaju sve aktere na političkoj sceni Srbije o tome kakvi se uslovi postavljaju pred zemlju na putu ka EU.

"Politika" podseća i da je Lajčak nedavno u autorskom tekstu za "EU obzerver" naveo da se na putu ka EU "prvenstvo mora dati normalizaciji odnosa sa Prištinom" i da su "mnogi predstavnici nastojali da uspostave ravnotežu između nacionalnog interesa u evropskim integracijama i tog pitanja. To, međutim, više nije način koji vodi napred...".

S druge strane, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je za "Novosti" da ima "svakodnevne kontakte sa predstavnicima međunarodne zajednice, EU i ostalih institucija i taj uslov nam nikad niko nije ispostavio".

"Ni zvanično ni nezvanično ne pričamo na tu temu. Bojim se da se sve sada zloupotrebljava u političke svrhe u procesu formiranja vlade, pa i pitanje Kosova", naveo je on i dodao da ne zna da li je "neko u neformalnim kontaktima dao do znanja da bi pristao na otvaranje kancelarije u Prištini".

Bogdanović je naveo da "nijedna buduća vlada ne bi smela da prihvati uslov da Beograd otvori svoju kancelariju u Prištini jer bi to značilo faktičko priznavanje Kosova", dodajući da nije "čuo da postoji takav zahtev".

"Šta se ko sa kim dogovarao i obećavao ne mogu čak ni da nagađam. Naša vlada to nije učinila. Ponavljam, takav potez bi predstavljao indirektno priznavanje Kosova. To bi bilo protivno ne samo državnoj politici već i stavu većine zemalja članica UN", naglasio je on.

Na pitanje kakav je to novi "teški paket" briselskih uslova o kome se spekuliše, Bogdanović je kazao da "nije tajna da postoji pritisak da se ugase naše institucije na severu Kosova i Metohije i da država prestane da finansira taj deo državne teritorije".

"Ni taj uslov nije nov, već je u različitim interpretacijama postojao čak i pre jednostranog priznavanja kosovske nezavisnosti", navodi Bogdanović i dodao da zahtev Albanaca da Kosovo dobije pozivni telefonski broj "postoji već više od godinu dana".

"Na kompromise i ustupke u tehničkom dijalogu smo spremni. Ali ne pristajemo da Kosovo dobije telefonski kod koji imaju sve države i ništa se nije promenilo u našem stavu. Verujem da će tu poziciju u pregovorima imati i buduća vlada", rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.