Izvor: eKlinika.rs, 16.Feb.2021, 14:14

Mađarska je prva zemlja EU koja će za imunizaciju stanovništva koristiti kinesku vakcinu

Pošiljka Sinopharm vakcine protiv covid 19, proizvedena u Kini, stigla je jutros u Mađarsku, što je ovu zemlju učinilo prvom u Evropskoj uniji koja će svoje stanovništvo vakcinisati kineskom vakcinom, koja nije odobrena za korišćenje na teritoriji EU. Na nedavnu najavu premijera Mađarske Viktora Orbana da će obezbediti kinesku vakcinu, EU je reagovala da to „mogu da urade, na sopstvenu odgovornost, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << samo u okviru granica Mađarske“.
Iz Kine stigla imunizacija za 275.ooo Mađara U Budimpeštu je iz Pekinga jutros stiglo 550.000 doza vakcine, koju je razvila kineska državna kompanija Sinopharm.  Pošiljka je dovoljna za lečenje 275.000 ljudi vakcinom od dve doze, kako je rekla šefica Odeljenja za epidemiologiju Nacionalnog centra za javno zdravlje dr Agnes Galgoczi, na konferenciji za novinare.
Najavljena nabavaka i 2 miliona Sputnik V doza
Mađarska očekuje da će u naredna 4 meseca primiti 5 miliona ukupnih doza vakcine Sinopharm. Zemlja je pokušala da nabavi vakcine iz zemalja izvan zajedničkog programa nabavki EU, tvrdeći da odlaganja i zastoj u okviru EU „ljude koštaju života“. Mađarska je takođe najavila da će kupiti i 2 miliona doza ruske vakcine protiv korona virusa Sputnik V, koju su bolnice počele da administriraju u Budimpešti prošle nedelje, a koja se takođe još uvek ne koristi u ostalim zemljama članicama EU.
Članak Mađarska je prva zemlja EU koja će za imunizaciju stanovništva koristiti kinesku vakcinu se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.