MUP predstavio Stratešku procenu javne bezbednosti

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Sep.2017, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP predstavio Stratešku procenu javne bezbednosti

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) predstavilo je danas priručnik "Policijsko obaveštajni model" i dokument "Strateška procena javne bezbednosti", prve dokumente tog tipa urađene u Srbiji na osnovu metodologije policijsko-obaveštajnog modela koji primenjuju brojne zemlje Evropske unije.

Prisustvujući predstavljanju, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je da su ti dokumenti rezultat predanog rada MUP-a na jačanju kapaciteta u borbi protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kriminala, unapređenju pravnog okvira, razvoja institucija i efikasnijeg i ekonomičnijeg upravljanja policijskim poslovima, saopštio je MUP.

"U pitanju su strateški reformski projekti iz oblasti strateškog planiranja, upravljanja ljudskim resursima, upravljanja informacijama, kao i podrške u razvoju informaciono – komunikacionih tehnologija, forenzike, rodne ravnopravnosti i policijsko obaveštajnog modela", kazao je Stefanović.

Po njegovim rečima, priručnik "Policijsko-obaveštajni model" uvažava iskustva zemalja Evrope i sveta u kojima se uspešno primenjuje, ali i opisuje originalni domaći model koji je potpuno prilagođen specifičnostima policijskog sistema u Srbiji.

Navodeći da su prioriteti MUP-a efikasno suprostavljanje svim vidovima kriminala, bezbednost građana, odlučan odgovor svakom pokušaju ugrožavanja stabilnosti zemlje ali i približavanje policije građanima, jačanje odnosa poverenja i bolja međusobna komunikacija i saradnja, Stefanović je kazao da važan korak na tom putu predstavlja donošenje "Strateške procene javne bezbednosti".

"Strateškim sagledavanjem problematike i dobrim planiranjem efikasnije ćemo realizovati aktivnosti i raspodeliti organizacione, ljudske i materijalne resurse, što će uticati na poboljšanje svih servisa koje pružamo građanima na lokalnom nivou, a pre svega na polju bezbednosti", rekao je ministar.

Ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin ocenio je da ta zemlja odlično sarađuje sa srpskom policijom a da su "Strateška procena javne bezbednosti" i priručnik za "Policijsko-obaveštajni model" važni ne samo za MUP već za sve građane Srbije.

"Ova dva dokumenta nastala su kao plod razvojne saradnje Švedske i MUP-a Srbije i odslikavaju bezrezervnu podršku koju Švedska pruža Srbiji 13 godina unazad na njenom putu ka punoj integraciji u Evropsku uniju", kazao je Lundin.

Rukovodilac programa "Razvoj Ministarstva unutrašnjih poslova 2016-18" i predstavnik Nacionalne policije Švedske Maks Luteman naveo je da su predstavljena dokumenta rezultat dobre saradnje MUP-a Srbije, švedske policije i švedske agencije SIDA.

"Moderna i demokratska policija znači zaštitu i služenje zajednici i građanima. Jedan od ključnih aspekata za ispunjenje tog cilja je policijsko obaveštajni model koji doprinosi efikasnijem, odgovornijem i ekonomičnijem delovanju policije", rekao je Luteman i dodao da je za srpsku policiju ovaj model uslov za evropske integracije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.