Lajčak na kraju posete KiM: Sada treba da sednemo i da se dogovorimo

Izvor: B92, 11.Maj.2023, 08:24

Lajčak na kraju posete KiM: Sada treba da sednemo i da se dogovorimo

U zgradi Vlade Kosova dogodio se sastanak tzv. kosovskog premijera Aljbina Kurtija i izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka.

Kako je juče najavio portparol EU Peter Stano, Lajčak će danas boraviti na Kosovu u cilju priprema narednih koraka u dijalogu.

"Razgovarao sam detaljno sa premijerom o tome kako Evropska unija vidi proces izrade nacrta Statuta i verujem da imamo dogovor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o ovom procesu. Imamo dogovor, imamo žalbu i potrebne su nam jasne ideje za naredne korake", rekao je Lajčak.

Istakao je EU jasno stavila do znanja da je za njih prihvatljiv svaki model ZSO zasnovan na evropskim vrednostima i principima i evropskim modelima.

"To smo govorili od početka, jasni smo po tom pitanju", rekao je Lajčak.

"Veoma je važno da imamo razumevanje o koracima koje ćemo preduzeti i imali smo važnu diskusiju. Isto ću sutra razgovarati u Beogradu i sastaću se sa dvojicom glavnih pregovarača, Bisljimijem i Petkovićem, u ponedeljak u Briselu. Obe strane moraju da se posvete normalizaciji odnosa", rekao je Lajčak.

U Briselu je 2. maja održana poslednja runda dijaloga na visokom nivou između kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kada je usvojena Deklaracija o nestalima, a Upravljački tim predstavio nacrt Statuta ZSO.

Lajčak je završio posetu Kosovu i Metohiji sastankom sa predstavnicima opozicije.

"Gde postoji volja, tamo postoji i put“, poručio je Lajčak na kraju posete. Lajčak se na kraju posete, posle sastanka sa Srpskom listom, sastao sa predstavnicima opozicionih stranaka na severu KiM, Aleksandrom Arsenijevićem iz Građanske inicijative "Srpski opstanak“ i Aleksandrom Jablanovićem iz Partije kosovski Srba.

"Za mene je bilo jako bitno da provedem vreme ovde i da razgovaram sa ljudima na severu, da dobijem autentičan utisak o tome kakvo je stanje, koji su problemi, šta možemo da očekujemo. Kao što sam rekao, ili imamo normaliziciju ili konfrontaciju, ne možemo da imamo i jedno i drugo istovremeno“, rekao je Lajčak dodajući da je za njega odgovor jasan.

On je naveo da je potrebno 100 odsto se fokusirati na normalizaciju i da ne dozvole da dođe do konfrontacije.

"Zato su ti susreti koje sam imao bili jako korisni za mene, jako bitni. Iako naravno dobijam svakodnevno informacije od mojih ljudi, ipak je drugačije kada čovek može da postavi pitanja, da čuje odgovore, da vidi reakcije“, istakao je Lajčak.

Visoki predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine demantovao je navode da je u Prištinu doneo evropski plan za ZSO kao i da se sastao sa novoizabranim gradonačelnicima na severu KiM.

Komentarisao je i izbore održane 23. aprila.

"Što se tiče procesa, vi znate kakav je stav EU. Mi smo rekli da je proces legalan, ali ne daje odgovore na pitanja i sigurno ne predstavlja političko i dugoročne rešenje za situaciju, a to mora da se postigne samo kroz politiki sporazum“, istakao je Lajčak.

Poseta je, kaže, ispunila njegova očekivanja i dolazi sa novim informacijama u Beograd, a zatim i Brisel.

"Bilo bi naivno očekivati da imamo zajednički stav od samog početka. Sada treba da sednemo da započenmo posao i da se dogovorimo, da približimo stavove jedne i druge strane, i naravno, zajednička platforma treba da budu i prethodni sporazumi i evropski model, tako da, gde postoji volja tamo postoji i put“, zaključio je Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Prištini u toku sastanak Kurtija i Lajčaka, pred njegov dolazak u Beograd

Izvor: Beta, 11.Maj.2023

U Prištini je u toku sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.Iz EU je ranije potvrđeno da će se na sastanku razgovarati o narednim koracima u dijalogu, kojim posreduje EU.Do posete Lajčaka dolazi nedelju...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.