Lajčak: Tri zahteva za Kurtija

Izvor: B92, 06.Jun.2023, 00:07

Lajčak: Tri zahteva za Kurtija

Priština -- Lajčak je večeras rekao da su on i Eskobar Aljbinu Kurtiju izneli tri jasna zahteva.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su on i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar zatražili od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da dođe do smirivanja situacije na severu KiM, održavanja novih izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i povratka dijalogu.

Lajčak je, nakon sastanka koji je trajao oko dva sata, rekao da nije postignut dogovor sa Kurtijem o održavanju izbora na severu KiM.

On je precizirao da je, zajedno sa Eskobarom, predstavio Kurtiju predlog međunarodne zajednice od tri glavne tačke - deeskalacija situacije na severu KiM, brzo održavanje novih izbora i povratak dijalogu.

"Da smo postigli dogovor (o izborima), rekao bih to", naveo je Lajčak, a prenosi Reporteri.

On je ocenio da je sastanak sa Kurtijem bio "dug, iskren i težak".

Lajčak je rekao da su novi albanski gradonačelnici u opštinama na severu KiM izabrani legalno, ali da nemaju legitimitet.

"Legalnost ne znači predstavljanje i legitimitet i to je problem koji imamo na severu. Stoga je u interesu Kosova, u interesu svih, da imamo gradonačelnike koji imaju legalitet, ali i legitimitet", naveo je Lajčak.

Eskobar je rekao da se nada da će njihovi zahtevi biti saslušani, a na pitanje da li je Kurti prihvatio predloge koje su izneli, odgovorio je da su "na početku misije".

On je dodao da SAD poštuju autoritet prištinske vlade i njen ustav, ali je istakao da je poštovanje zakona "nešto drugo" i da pokušava da pronađe "formulu za harmoniju među etničkim grupama".

"Nikada nisam video ovoliko jedinstva u transatlantskoj zajednici. SAD, EU, NATO i skoro svi prijatelji Kosova imali su iste zahteve. Nadamo se da ćemo biti saslušani", poručio je Eskobar.

On je osudio napad na pripadnike Kfora i poručio da počinioci treba da snose odgovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lajčak i Eskobar razgovarali sa Osmani i opozicionim strankama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jun.2023

Specijalni izaslanik Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je na današnjem sastanku sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom govorio o pronalaženju političkog rešenja koje će omogućiti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

"DUBOKO SMO ZABRINUTI ZBOG SITUACIJE NA SEVERU" Lajčak posle sastanka sa Kurtijem: Smirivanje tenzija, izbori, pa povratak dijalogu o normalizaciji

Izvor: Blic, 06.Jun.2023

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je danas, nakon što se sinoć zajedno sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom sastao sa premijerom privremenih prištinskih insitucija Aljbinom Kurtijem, da su duboko zabrinuti zbog situacije na severu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.