Lajčak: Statut ZSO mora da bude prihvatljiv za obe strane

Izvor: Beta, 02.Maj.2023, 17:42

Lajčak: Statut ZSO mora da bude prihvatljiv za obe strane

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da statut Zajednice srpskih opština (ZSO) mora da bude prihvatljiv za obe strane i u skladu sa evropskim standardima.Uoči nove runde pregovora Beograda i Prištine u Briselu, na kojoj bi trebalo da bude predstavljen prvi Nacrt statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, Lajčak je aganciji Hina rekao da će od dve strane zavisiti kako će izgledati taj dokument."Upravljački tim će predstaviti nacrt. Ne znamo šta je u njemu, ali to bi trebalo da bude početak procesa. Na kraju, trebalo bi da imamo statut koji je prihvatljiv za obe strane, i za Kosovo, i za Srbiju, u skladu sa evropskim standardima. To je prvi važan korak", kazao je Lajčak.Naveo je da će se danas prvi put videti rad Upravljačkog tima, čiji je zadatak, prema Briselskom sporazumu iz 2013. godine, da izradi statut za formiranje ZSO. Upravljački tim se sastoji od četiri osobe stacionirane na Kosovu koje je formalno angažirala kosovska vlada, ali su ih predložile opštine sa većinskim srpskim stanovništvom.Lajčak je ponovio da EU ne želi da stvori ZSO po modelu koji nije testiran, već po uzoru na neki od postojećih evropskih modela."Moramo, dakle, da implementiramo ono ...
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Kurti posle sastanka u Briselu: "Nacrt statuta ZSO pokazuje želju Srbije za stvaranjem Republike Srpske"

Izvor: Blic, 02.Maj.2023

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da nacrt statuta, koji je predstavio Upravljački tim na sastanku u Briselu, pokazuje "želju Srbije za stvaranjem Republike Srpske". Prema njegovoj oceni, taj statut ne ide u korist Srba na Kosovu, već u korist Srbije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.