Lajčak: Očekujem da Crna Gora uđe u EU, građani to zaslužuju

Izvor: B92, 29.Nov.2023, 22:48

Lajčak: Očekujem da Crna Gora uđe u EU, građani to zaslužuju

Očekujem da Crna Gora ubrza tempo i bude sledeća članica Evropske unije, jer to njeni građani žele i zaslužuju, poručio je Miroslav Lajčak.

Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan sastao se sa ministarkom evropskih poslova Maidom Gorčević.

Gorčević je, kako je saopšteno, imala danas u Briselu odvojene sastanke sa Lajčakom i poslanikom Evropskog parlamenta i predsjedavajućim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Vladimirom Bilčikom.

"Za Crnu Goru je jako važno što, u trenutku kada intenziviramo sprovođenje reformi, možemo računati na dodatnu podršku EK, kroz instrument Plana rasta. Ta sredstva će osigurati da efikasnije i kvalitetnije sprovodimo reforme i izgradimo naše društvo u skladu sa najboljim evropskim standardima", kazala je Gorčević.

Lajčak je kazao da je važno da Crna Gora iskoristi aktuelni momenat i ostvari merljive rezulate, na temelju kojih će ubrzati svoj put prema EU.

"Verujem da Crna Gora, sa novom proevropskom Vladom, može da napravi ključni iskorak na svom evropskom putu. Vi ste godinama unazad bili lider u procesu evropske integracije", poručio je Lajčak.

Bilčik je pozdravio formiranje Skupštine i Vlade, kao i imenovanje sedmog sudije Ustavnog suda.

On je kazao da su funkcionalan rad i saradnja svih institucija preduslov kredibilnih reformi na putu ka EU.

„Raduje me formiranje demokratskih institucija nakon parlamentarnih izbora i očekujem da se sada fokusirate na sprovođenje ključnih reformi i nastavite da budete pozitivan primer u politici proširenja i država koja će se sledeća pridružiti EU. Na tom putu, računajte na našu snažnu podršku", poručio je Bilčik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.