Kurti: Nema kompromisa

Izvor: B92, 02.Jul.2023, 14:28

Kurti: Nema kompromisa

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti ocenio je da su kaznene mere EU prema Prištini "nepravedne".

On je rekao da će "Kosovo uraditi svoj posao", ali uz ogradu da "ne može biti kompromisa sa vladavinom prava ili ustavnošću zemlje".

Kurti smatra da su mere nepravedne jer su, kako tvrdi, "Kosovo i njegova vlada najdemokratskija, proevropska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i najnaprednija država".

On je, takođe, rekao da to nisu sankcije, već "privremene mere" za koje se nada da će trajati što kraće jer je, kako kaže, "Kosovu potrebna podrška u razvoju", prenosi Reporteri.

"U svakom slučaju, radimo svoj posao, ali ne zaboravimo da ne možemo da pravimo kompromis ni sa vladavinom prava ni sa ustavnošću naše zemlje, tako da ćemo nastaviti sprovođenje našeg programa vlade", rekao je Kurti.

Evropska komisija obavestila je Prištinu o merama koje je preduzela zbog nepoštovanja zahteva EU po pitanju neophodnih koraka ka deesakaciji na severu KiM.

Iz EU je za Radio Slobodna Evropa potvrđeno da mere, o kojima je Priština obaveštena 28. juna, podrazumevaju privremeno obustavljanje rada u radnim telima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da Priština neće biti pozivana na sastanke na visokom nivou i biće obustavljene posete stranih zvaničnika, a suspendovana je i iz programa od 7,5 milijardi evra koji finansira Evropska unija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.