Kuper sutra u Srbiji

Izvor: Studio B, 19.Jun.2012, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuper sutra u Srbiji

Posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper sutra će u Beograd doneti zaključke svih dosad postignutih dogovora.

Beograd očekuje da će posle posete britanskog diplomate biti jasnije da li EU ima nove uslove za Srbiju.

Budući da je predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Tomislav Nikolić na samitu UN u Rio de Ženeiru, Kuperu će domaćin sutra u 15,00 sati biti njegov savetnik Marko Đurić, koji će potom o rezultatima razgovora informisati Nikolića, potvrđeno je Tanjugu u Predsedništvu.

Zasad nije poznato da li će se britanski diplomata susresti sa šefom beogradskog pregovaračkog tima Borislavom Stefanovićem, koji je, inače, za sutra u 13,00 sati najavio konferenciju za novinare, bez preciziranja teme. Kuper će, međutim, kako je najavljeno u sedištu EU nakon posete Beogradu otputovati u Prištinu, gde bi trebalo da razgovara sa šeficom prištinskog tima Editom Tahiri.

Portparolka šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton Maja Kocijančić u izjavi Tanjugu danas nije isključila mogućnost da se Kuper tokom boravka u Beogradu sretne sa još nekim, rekavši da se detaljni plan posete još razrađuje. Ona je, međutim, potvrdila da će glavna tema razgovora biti dogovori koji su do sada postignuti u dijalogu i njihova primena i precizirala da će dokumenta koja se tiču tih dogovora Kuper i doneti u Beograd.

Ista očekivanja od sastanka ima i savetnik predsednika Srbije, koji je Tanjugu rekao da će preciziranje onoga što je dogovoreno u dijalogu trebalo da omogući da predsednik i građani Srbije budu upoznati sa dinamikom pregovora i sa načinom na koji Brisel vidi do sada postignute dogovore.

"To je važna komponenta koju treba uzeti u obzir prilikom formulisanja buduće strategije za rešavanje ovog problema", objasnio je Đurić, koji je dodao da će tema razgovora biti i sve ključne tačake spoticanja u dijalogu.

Na pitanje hoće li biti zadovoljena očekivanja Beograda da se obznani postoje li novi uslovi za otvaranje pregovora o članstvu u EU vezani za Kosovo, Đurić je odgvorio da će "u razgovoru biti postavljena sva relevantna pitanja koja se tiču pregovora, ali i načina da nastavak procesa bude što efikasniji, a u skladu sa državnim i nacionalnim interesima".

Beogradski mediji pišu da je nakon posete šefa slovačke diplomatije Miroslava Lajčaka Beogradu izneta lista od još tri, do tada nepoznata, uslova koje Beograd mora da ispuni kako bi nastavio put evrointegracija. Lajčak je, naime, u tekstu koji je objavio posle razgovora sa srpskim zvaničnicima, naveo da je jasno svojim sagovorinicima u Beogradu rekao da je za otvaranje pregovora potrebna "potpuna posvećenost poboljšanju odnosa sa Prištinom, što isključuje balansiranje nacionalnih interesa i napretka".

Nezvanično, međutim, novi uslovi su konkretni: jedan od njih - ukidanje sprskih institucija na severu KiM - poznat je od ranije, a iznela ga je prilikom posete Beogradu avgusta prošle godine nemačka kancelarka Angela Merkel.

Druga dva uslova - otvaranje predstavništva Beograda u Prištini i Prištine u Beogradu, kao i susret najviših zvaničnika Beograda i Prištine - do skora nisu pominjana.

O otvaranju međusobnih predstavništva javno je progovorio potrpredsednik odlazeće vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je upitao predstavnike dve najveće stranke u Srbiji - DS i SNS - da li su im ispostavljeni ti uslovi i istakao da u Vladi koja bi ih sprovela neće učestvovati. Istovremeno, iz Brisela sa zvaničnih nivoa dolaze infomacije da novih uslova nema i da sve što Sribja treba da učini jeste navedeno još u izveštaju Evropske komisije iz novembra prošle godine, što je danas potvrdila i Kočijančićeva.

U tom izveštaju se definiše da je potrebno omogućiti slobodu kretanja Kforu i Euleksu na celoj teritoriji KiM, postići napredak u dijalogu Beograda i Prištine uključujući tu dogovore o energetici i telekomunikacijama, kao i primeniti sve do sada postignutih dogovora. Jednom rečju, to se u briselskim formulacijama naziva normalizacijom odnosa sa Prištinom, a upravo iz širokog smisla te sintagme i potiče strepnja Beograda da se nešto što nije zvanično imenovano ponovo može pojaviti kao presudni uslov za pregovore.
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Maja Nikolić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Ivica Dačić

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.