Kuća na poklon za raseljene sa Kosova

Izvor: RTS, 10.Dec.2019, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuća na poklon za raseljene sa Kosova

Na području Kruševca živi 8.000 interno raseljenih lica sa Kosova. U okviru programa "EU podrška održivim rešenjima za interno raseljene i reiintegraciju povratnika", 3 porodice, koje su 1999. godine utočište našle u Kruševcu, danas su trajno rešile stambeno pitanje.
Na području Kruševca živi 8.000 interno raseljenih lica sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosova. U okviru programa "EU podrška održivim rešenjima za interno raseljene i reiintegraciju povratnika", tri porodice, koje su 1999. godine utočište našle u Kruševcu, danas su trajno rešile stambeno pitanje.

Jovana je iz Štrpca, Deka iz Uroševca.Od 1999 su u Kruševcu gde su zasnovali porodicu i živeli sa još osmoro Đorđevića u jednoj kući. Danas sa osmehom na licu kažu da započinju novi život.
"Lep novogodišnji poklon. Jeste jedan od najlepših koji sam dobila ikad u životu, osim njih naravno, one su nešto najvrednije u mom životu. Za njih se mi i borimo i zbog njih je ovo naš veliki poklon," kaže Jovana Đorđević.
Posle 20 godina podstanarskog staža Zlatibor i Sonja iz Kosova Polja konačno imaju svoj dom.
"Zahvalan i gradu i ovim ljudima sa kojima živim danas. Kuća najviše znači, iskreno. Sad kažem ženi mogli bi sad još jedno dete", navodi Zlatibor Đorđević.
I Parlići iz Uroševca su rešili svoje stambeno pitanje zahvaljujući donaciji nemačke organizacije ASB i grada Kruševca čiji predstavnici su im danas uručili ključeve.
"U celom svetu danas se obeležava pravo svakog čoveka na dostojanstveni život za sebe i svoju porodicu i ASB sa 25 godina u Srbiji i regionu doprinosi ovoj ideji kroz obezbeđivanje stambenih rešenja i mere ekonomske održivosti", objašnjava Mauro Mašoli, ASB projekt menadžer.
"Agencija ASB je učestvovala sa 33,3 miliona dinara u ovom projektu, grad Kruševac sa 1.300.000 dinara, s tim što smo mi kao grad izdvojili i nadzor koji je bio na izgradnji ova tri montažna objekta u iznosu od 260 000 dinara," navodi Vesna Živadinović, zamenica gradonačelnice.
U okviru projekta čija je ukupna vrednost 214 000 evra za najugroženije na području grada Kruševca obezbeđeno je još sedam seoskih domaćinstava, 14 paketa građevinskog materijala i 18 bespovratnih novčanih pomoći.
Pogledaj vesti o: Kruševac,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.