Krum: Srbija treba da balansira između EU i Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2017, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krum: Srbija treba da balansira između EU i Rusije

Srbija treba da balansira između Evropske unije i Rusije smatra Rajnhard Krum, šef regionalne kancelarije za saradnju i bezbednost u Evropi fondacije Fridrih Ebert.

U intervjuu Tanjugu i portalu Juropien Vestern Bolkans (European Western Balkans) , Krum je rekao da Srbija ima mogućnost da balansira uticaj Rusije i Evropske unije i da dobije najbolje za sebe iz toga.

Šef regionalne kancelarije za saradnju i bezebednost u Evropi fondacije Fridrih Ebert >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je rekao da Srbija želi stabilnu i perspektivnu budućnost, ali da Ruska federacija nudi ograničene opcije, pa nije čudno što većina zemalja Zapadnog Balkana želi članstvo u EU.

Evropa je trenutno zaokupirana sopstvenim problemima i želja za širenjem je trenutno na najnižoj tački, smatra Krum i dodaje da je zbog toga Rusija zainteresovanija da ode dalje, što čini situaciju još težom za zemlje koje se nalaze "između".

Srbija, kaže, može da uradi ono što želi, ali treba da vodi računa da put koji odabere nema posledice na put kojim ide, smatra Krum.

Pronalaženje odgovarajućeg balansa, kaže, veoma mnogo zavisi od srpske vlade i srpskog društva.

"Najvažnija stvar je da Srbija ima sve mogućnosti da izabere sopstveni put", rekao je Krum i dodao "da bi Srbija mogla da bude primer približavanja EU uz istovremeno pristojne odnose sa Rusijom".

Krum smatra da Srbija, s obzirom na to da još nije članica EU, ima određene slobode, poput nepodržavanja sankcija protiv Rusije.

Ta odluka, rekao je Krum, ne treba da utiče na članstvo Srbije u Evropskoj uniji, jer EU samo može da ima koristi od zemalja koje imaju veze sa državama izvan evropskoh bloka, jer Evropa je više od Evropske unije.

Na pitanje da proceni kakv uticaj Rusija ima na Zapadni Balkan, Krum je rekao da je više zemalja i saveza zainteresovano za saradnju sa regionom Zapadnog Balkana, poput Rusije, Turske, EU, SAD, Kine i Rusije, za koju je rekao da najviše pažnje posvećuje angažmanu prema Srbiji zbog energetskih projekata, ali i vojne saradnje.

"Rusija se na neki način oseća odgovornom za interese Srbije zbog međusobnih kulturnih veza", rekao je Krum i dodao da je Srbija važna Rusiji na Zapadnom Balkanu i zbog geopolitičkog uticaja koji ima u regionu i da bi zaustavila dalje širenje NATO.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbija i treba da balansira"

Izvor: B92, 20.Jun.2017

Beograd -- Srbija treba da balansira izmedju EU i Rusije smatra Rajnhard Krum, šef regionalne kancelarije za saradnju i bezbednost u Evropi fondacije Fridrih Ebert...U intervjuu Tanjugu i portalu Juropien Vestern Bolkans, Krum je rekao da Srbija ima mogućnost da balansira uticaj Rusije i Evropske unije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.