Kopač: Moguće uvođenje takse na CO2 članicama Energetske zajednice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2020, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kopač: Moguće uvođenje takse na CO2 članicama Energetske zajednice

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač otkriva da Evropska unija razmatra moguće uvođenje takse na CO 2 zemljama na Zapadnom Balkanu, kako bi anulirala prednost koju zbog subvencija imaju ovdašnji proizvođači energije na evropskom tržištu.

"U poslednje dve godine, EU je intenzivirala svoju ambicioznu politiku dekarbonizacije, a ugovorne strane Energetske zajednice nisu uhvatile korak. Jaz između dve strane u pogledu energetske politike >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je sada gotovo nepremostiv“, navodi Kopač u autorskom tekstu objavljenom na portalu Balkan Green Energy News.

Podseća da je EZ osnovana pre 15 godina kao glavni mehanizam za integraciju energetskih tržišta zemalja, koje nisu članice EU, u jedinstveno evropsko tržište energije, i da je njen prioritetni cilj pomoć zemljama Zapadnog Balkana u njihovoj tranziciji ka održivoj i niskougljeničnoj energetskoj budućnosti.

Kopač dodaje da je analiza Energetske zajednice pokazala da ugalj dobija značajne subvencije u zemljama regiona „koje narušavaju tržište, obrasce potrošnje i dugoročnu održivost energetskih sistema.

“Direktne subvencije dostigle su više od pola milijarde evra u periodu 2015-2017. i, što je još gore, po jedinici instalisane snage su znatno vecće nego za električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora. Indirektne subvencije, takođe, igraju veliku ulogu“, piše Kopač.

Dve vrste subvencija koje su analizirane u studiji - poslovanje sa niskom ili negativnom stopom profitabilnosti i izostanak plaćanja emisija CO2, uz pretpostavku cene od 20 evra po toni CO2 - dostigle su skoro milijardu evra godišnje u pet zemalja članica, napominje se u tekstu.

"EU razmatra neku vrstu takse na emisije ugljenika kako bi se anulirala prednost koju zbog subvencija imaju proizvođači električne energije iz članica Energetske zajednice“, navodi Kopač.

Ako bi se takva mera uvela, ona bi mogla da zaustavi sve napore ka integraciji tržišta električne energije i vrati na početak čitav proces koji vodi Energetska zajednica, navodi se u tekstu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.