Koji su izazovi pred Srbijom u 2016. godini?

Izvor: B92, 08.Jan.2016, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koji su izazovi pred Srbijom u 2016. godini?

Beograd -- Premijer Srbije najavio je "tešku i uspešnu" 2016, a među izazovima koji su pred zemljom su i saradnja sa Prištinom, EU, reforme, preduzeća, izbori...

Prvi izazov na listi su pregovori sa EU. Poglavlja 35 i 32 otvorena su 14. decembra, čime je zvanično počeo dug put ka članstvu. Poglavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine prava mogla bi biti otvorena na proleće. Da li će se to dogoditi? >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Iz Brisela poručuju da sve zavisi od Beograda.

A Beograd mora da menja zakone i što je još važnije i teže - da ih primenjuje.

Paralelno sa Briselom, traju i pregovori sa Prištinom. Poglavlje 35 kojim je Srbija otpočela pregovore sa Evropskom unijom ključno je za našu zemlju. Pregovori sa Prištinom nekoliko puta su prekidani, uz nepoštovanje prištinske strane onoga što je dogovoreno u Briselu. Nastavak dijaloga usko je povezan i sa srpskim putom ka Uniji. Zbog svega toga normalizacija odnosa biće jedan od većih izazova

Migrantska kriza i dalje traje. Migrantska kriza obeležila je 2015.godinu. U Evropu je iz ratom zahvaćenih bliskoistočnih zemalja izbeglo blizu milion ljudi. Kroz Srbiju je prošlo oko 600 000. Nekoliko prihvatnih centara je preuređeno, a svim ljudima koji će tek doći u Srbiju treba pružiti zdravstvenu zaštitu,prenočište, hranu.

Ekonomija je ključna sfera svake godine. Premijer je nekoliko puta obećao da ćemo od ove godine živeti bolje. Da li će to građani zaista osetiti i na svom džepu pokazaće meseci pred nama. Mora se naći rešenje za FAP, RTB, PETROHEMIJU. Sva ova preduzeća posluju nerentabilno, te je cilj naći model kako da se to promeni. Dugo najavljivana otpuštanja u javnom sektoru trebalo bi da sačuvaju bar deo novca u državnoj kasi.

Na kraju, tu su i izbori. Pokrajinski i lokalni izbori planirani su za proleće ove godine. Opozicija traži i vanredne parlamentarne izbore. Da li ćemo birati nov saziv parlamenta, a onda i novu vladu - odlučiće premijer Vučić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.