Ko u EU ima najjeftinije, a ko najskuplje proizvode

Izvor: Capital.ba, 10.Jun.2023, 11:27

Ko u EU ima najjeftinije, a ko najskuplje proizvode

LONDON – Cijene toalet papira, putera i kečapa više su u Velikoj Britaniji u odnosu na neke njihove najbliže komšije u Evropskoj uniji, pokazuje istraživanje koje je sproveo britanski javni servis BBC. Foto: Pixabay S druge strane, pelene i zaleđena pica su najjeftinije u ovoj zemlji. Novinari BBC-ija uporedili su cijene 23 proizvoda, što za jelo, što za svakodnevnu upotrebu, u Francuskoj, Nemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji, Španiji i Nizozemskoj. Šta je “istraga” >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << pokazala? Njemačka se ispostavila kao najjeftinija zemlja, dok Francuska ima najviše cijene. Potrošači u Velikoj Britaniji plaćali su 3.80 funti (oko 4.45 evra) za toalet papir, dok isti paket u Italiji košta 2.66 funti (oko 3.10 evra), a u Nemačkoj 2.87 (oko 3.35 evra). Konzerva tunjevine košta 1.62 funti (oko 1,89 evra), dok u Italiji cijena ide i do 3.15 funti (oko 3.70 evra), a u Španiji je nešto niža – 2.51 funti (oko 3 evra). Istraživanje je pokazalo i da su proizvodi poput hleba, jaja i ulja, iznenađujuće, jeftiniji u Velikoj Britaniji u odnosu na zemlje Evropske unije. Ipak, Britanci se součavaju sa visokom inflacijom, koja steže obruč oko njihove potrošačke korpe. Tačnije, sveukupna cena hrane i dalje ostaje 19 odstoviša u odnosu na period pre godinu dana. Nedavno istraživanje Oksford Ekonomiks-a pokazalo je da su troškovi hrane u Velikoj Britaniji oko 7 odsto ispod prosjeka EU. Stručnjaci navode da je veoma teško porediti cene hrane u različitim zemljama jer zavise od niza faktora, poput uvoza i politike. Na primjer, pirinač je najjeftiniji u Velikoj Britaniji  i Španiji, odnosno staje 1.26 funti (oko 1.50 evra), dok je najskuplji u Italiji, odnosno košta 2.21 funtu (oko 2.60 evra). Jogurt je najjeftiniji u Njemačkoj i košta 72 penija (oko 80 centi), dok u Francuskoj košta skoro 2 funte (oko 2.35 evra). Opet, u Njemačkoj je šećer najjeftiniji sa cijenom od 1.02 funti (oko 1.20 evra). Detaljno istraživanje pokazuje da je tržište hrane Velike Britanije na trećem mjestu kada je riječ o pristupačnosti cijena, odnosno da je slična cijenama na italijanskom, španskom i Nizozemskom tržištu. Telegraf Чланак Ko u EU ima najjeftinije, a ko najskuplje proizvode се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   London

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Ko u EU ima najjeftinije, a ko najskuplje proizvode

Izvor: B92, 10.Jun.2023

Cijene toalet papira, putera i kečapa više su u Velikoj Britaniji u odnosu na neke njihove najbliže komšije u Evropskoj uniji, pokazuje istraživanje BBC-a...S druge strane, pelene i zaleđena pica su najjeftinije u ovoj zemlji...Novinari BBC-ja uporedili su cene 23 proizvoda, što za jelo, što...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.