Klaus: Zabrana letova je rat

Izvor: B92, 11.Mar.2011, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klaus: Zabrana letova je rat

Prag -- Češki predsednik Vaclav Klaus odbio je u Briselu kao rešenje za Libiju uvođenje zone zabrane letova i zatvaranje vazdušnog prostora nad tom zemljom.

On je to odbio jer je ocenio da bi "svet time već ušao u rat".

"Tražiću da pošaljemo jasan signal. Ali taj jasan signal nije busanje u grudi da će biti zona zabrane letova, jer zona bez letova znači uobičajeni rat", kazao je Klaus pred samit EU posvećen upravo situaciji u Libiji.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU, po Klausovim rečima, treba da pošalje jasan signal režimu pukovnika Moamera Gadafija da ga ne priznaje.

"Snažna izjava je jasno saopštenje da Gadafi mora hitno da ode i da ne dolazi u obzir da sa njim prvo pregovaramo, a tek onda će nešto da se desi", rekao je Klaus češkom radiju.

"Ne slažem se sa tim da se sakrivamo iza mandata bilo koga drugog uključujući tu i Savet bezbednosti. Treba da dođemo sa stavom šta mi smatramo da je ispravno i da nastojimo da to izdejstvujemo. Da čekamo da odluči neko drugi, to ja ne mogu da prihvatim", kazao je

Klaus koji umesto premijera Petra Nečasa predvodi češku delegaciju na samitu.

Cceški predsednik odbio je poziv Francuske da EU prizna libijsku opoziciju kao legitimnu vlasti u Libiji, preneli su iz Brisela češki mediji.
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.