Petak, 11.03.2011.

14:35

Klaus: Zabrana letova je rat

Češki predsednik Vaclav Klaus odbio je u Briselu kao rešenje za Libiju uvođenje zone zabrane letova i zatvaranje vazdušnog prostora nad tom zemljom.

Izvor: Beta

Default images

On je to odbio jer je ocenio da bi „svet time već ušao u rat“.

"Tražiću da pošaljemo jasan signal. Ali taj jasan signal nije busanje u grudi da će biti zona zabrane letova, jer zona bez letova znači uobičajeni rat", kazao je Klaus pred samit EU posvećen upravo situaciji u Libiji.

EU, po Klausovim rečima, treba da pošalje jasan signal režimu pukovnika Moamera Gadafija da ga ne priznaje.

"Snažna izjava je jasno saopštenje da Gadafi mora hitno da ode i da ne dolazi u obzir da sa njim prvo pregovaramo, a tek onda će nešto da se desi", rekao je Klaus češkom radiju.

"Ne slažem se sa tim da se sakrivamo iza mandata bilo koga drugog uključujući tu i Savet bezbednosti. Treba da dođemo sa stavom šta mi smatramo da je ispravno i da nastojimo da to izdejstvujemo. Da čekamo da odluči neko drugi, to ja ne mogu da prihvatim", kazao je
Klaus koji umesto premijera Petra Nečasa predvodi češku delegaciju na samitu.

Cceški predsednik odbio je poziv Francuske da EU prizna libijsku opoziciju kao legitimnu vlasti u Libiji, preneli su iz Brisela češki mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

10 h

Podeli: