Kina otkazala posetu Borelju: Nemamo termine

Izvor: B92, 04.Jul.2023, 14:12

Kina otkazala posetu Borelju: Nemamo termine

Kina je otkazala posetu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja toj zemlji, u kojoj je trebalo da boravi naredne nedelje.

Ovo je saopštila danas portparolka za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Evropske komisije Nabila Masrali.

"Nažalost, kolege iz Kine obavestile su nas da predviđeni datumi sledeće nedelje više nisu mogući i da sada moramo da tražimo alternative", navela je Masrali u pisanoj izjavi za Rojters.

Ambasador >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU u Pekingu Horhe Toledo prethodno je najavio da će Borelj doputovati u Peking 10. jula i sastati se sa šefom kineske diplomatije Ćin Gangom.

Toledo je na Svetskom mirovnom forumu u Pekingu rekao da će Borelj u toku posete razgovarati o "strateškim pitanjima", uključujući pitanja ljudskih prava i rata u Ukrajini, navodi se u audio-snimku koji su ranije danas podelili organizatori.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je danas novinarima da nema informacije o Boreljovoj poseti Kini.

Borelj je u Kinu trebalo da otputuje nakon visokog predstavnika EU za klimu Fransa Timermana, koji je ranije ove nedelje boravio u Pekingu gde je razgovarao o klimi, biodiverzitetu i zaštitu životne sredine.

Timerman i Borelj su u aprilu odložili posetu Kini nakon što su bili pozitivni na korona virus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kina otkazala posetu Đuzepa Borelja

Izvor: Blic, 04.Jul.2023

Kina je otkazala posetu šefa evropske diplomatije Đuzepa Borelja toj zemlji, u kojoj je trebalo da boravi naredne nedelje, saopštila je danas portparolka za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Evropske komisije Nabila Masrali.

Nastavak na Blic...

NA POMOLU NOVI DIPLOMATSKI SKANDAL? Šok odluka Kine - bez reči otkazala putovanje Žozepa Borelja sledeće nedelje

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jul.2023

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije odmah komentarisalo odluku...Kina je otkazala putovanje visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku Žozepa Borelja, koje je bilo ranije planirano za sledeću nedelju, rekao je portparol EU...Nisu navedeni razlozi otkazivanja putovanja. Sve se odvija...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.