NA POMOLU NOVI DIPLOMATSKI SKANDAL? Šok odluka Kine - bez reči otkazala putovanje Žozepa Borelja sledeće nedelje

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jul.2023, 17:50

NA POMOLU NOVI DIPLOMATSKI SKANDAL? Šok odluka Kine - bez reči otkazala putovanje Žozepa Borelja sledeće nedelje

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije odmah komentarisalo odluku.

Kina je otkazala putovanje visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku Žozepa Borelja, koje je bilo ranije planirano za sledeću nedelju, rekao je portparol EU.

Nisu navedeni razlozi otkazivanja putovanja. Sve se odvija u trenutku kada Evropa nastoji da smanji rizike koje stvara njen blizak ekonomski odnos s Kinom, koju Brisel naziva "ekonomskim konkurentom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i sistemskim suparnikom".

- Nažalost, kineske su nas kolege obavestile da ranije dogovoren datum putovanja koje se trebalo realizovati sledeći nedelje više nije moguće i da moramo da potražimo alternativu - rekla je Rojtersu u pisanoj izjavi portparolka Nabila Masrali.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na Rojtersov zahtev da komentariše odluku.

Borelj je trebalo da poseti Peking 10. jula. Tamo je trebao da se sastane s kineskim kolegom i s njim razgovara o brojnim "strateškim pitanjima", među kojima su ljudska prava i ruski rat u Ukrajini, rekao je u nedelju ambasador EU u Kini Horhe Toledo.

Ambasador je u nedelju na Svetskom forumu za mir u Pekingu kazao da će Kina i Evropa verovatno organizovati dva sastanka visokih predstavnika u septembru, pre održavanja samita svih čelnika na kraju godine. Tema prvog će biti ekonomija i trgovina, a na drugom će razgovarati o digitalnim pitanjima, kazao je Toledo.

Boreljovo putovanje u Kinu drugi je put otkazano u ovoj godini. U aprilu nije mogao da otputuje jer je bio pozitivan na koronavirus. U govoru koji je pripremio za sastanak u Pekingu u aprilu Borelj je trebalo da kaže da EU ne može da veruje Kini ako se ne založi za mir u Ukrajini.

Kina je rekla da želi da posreduje u postizanju mira u Ukrajini, ali dokument o njenom stavu koji je objavljen u februaru naišao je na mlake reakcije i Rusije i Ukrajine.

Ni šef EU za klimu Frans Timermans, koji ove nedelje boravi u Pekingu i učestvuje na sastancima o okolini, u aprilu nije uspeo da poseti Kinu zbog zaraze koronavirusom.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.