Ketrin Ešton u poseti crkvi Svetog  Đorđa u Prizrenu

Izvor: Studio B, 28.Maj.2011, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ketrin Ešton u poseti crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu

Arhimandrit manastira Visoki Dečani Sava Janjić zatražio je od visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton da podrži povratak kosovskih Srba i ekonomsko jačanje srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

Kako je saopšteno iz Eparhije raško prizrenske otac Sava dočekao je Ešton tokom njene posete, u petak posle podne, crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, preneo je KiM radio.

"Objasnio sam Ešton da smo prošli jedan vrlo težak period >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i da je u Prizrenu ostalo samo dvadesetak Srba. Rekao sam da je ova crkva i čitav ovaj kompleks bio razrušen.

S druge strane, otac Sava je objasnio su svojim naporima , ali i uz međunarodne zajednice i lokalnog stanovništva, uspeli da obnove srpske svetinje i da ujedno rade i na

obnovi srpske zajednice.

Prema njegovim rečima, zato je veoma važno da međunarodna zajednica podrži povratak Srba i stvaranje ekonomskih i bezbednosnih uslova za njihov normalan život.

"Objasnio sam visokoj predstavnici EU da je mnogo važno da srpski narod na ovim prostorima mora da ima svoju budućnost i da u tome u velikoj meri očekujemo pomoć Evrope i u institucijalnoj zaštiti, ekonomskoj, političkoj i u svakoj drugoj oblasti", dodao je otac Sava.

Bilo kakva rešenja za budućnost, prema njegovom mišljenju, treba da sadrže i "potrebe srpskog naroda koji je u najteže vreme uspeo da svojom žrtvom ostane na Kosovu i Metohiji".

"Posebno sam pomenuo i potrebu zaštite naše kulturne baštine koja je veoma važna kao deo našeg identiteta, ali i kao deo celokupnog evropskog kulturnog nasleđa na ovom prostoru", naglasio je Sava Janjić.

SPC želi, ukazao je, da gradi mostove pomirenja, tolerancije sa ljudima i da doprinese suživotu svih ljudi, bez obzira na veru i naciju.

"Gospođa Ešton je potvrdila da će EU i dalje raditi na tome da se stvore uslovi za normalan život kod svih zajednica, posebno kod onih koje imaju teškoća", rekao je otac Sava.

U Prizrenu je pre rata živelo oko 12.000, a danas je ostalo samo 18 Srba.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.