Katalin Novak: Da nas Evropska unija ne ucenjuje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2022, 16:13

Katalin Novak: Da nas Evropska unija ne ucenjuje

Predsednica Mađarske Katalin Novak je još jednom kritikovala institucije Evropske unije zbog nastojanja da kazne zvaničnu Budimpeštu zbog navodnog nepoštovanja načela pravne države i stavova o migrantima i sankcijama prema Rusiji.

„Preduslovi za našu saradnju i razumevanje su da nas ne ucenjuju, ni novcem koji nam sleduje, niti ideologijom koju su Mađari odbacili. Mađarska želi da osnaži Evropu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da ojača njen glas. Samo tako imamo šansu da odbranimo njne stanovnike i sačuvamo istorijske i kulturne tekovine koje su Evropu učinile velikom“, istakla je Novak u prazničnom govoru u Sekešfehervaru.

Predsednica Mađarske, kojoj je upravo isteklo sto dana od preuzimanja dužnosti, zapitala se da li se može i sme slaviti Dan Svetog Ištvana, osnivača države, kada u susedstvu grmi oružje, kada zbog rata privreda trpi teške udarce, a cene lete u nebo. Ubrzo je i sledio i odgovor da treba, možda i više nego ranije, kako bi se iz perspektive davne prošlosti shvatila sadašnjost i donele mudre odluke za budućnost.

„Želim da nas Bog sačuva od rata i da naši vojnici i porodice žive u miru, da ne dozvoli da naši mladići odu u boj i da ne postanemo arena borbe velikih sila. Mi, rukovodioci zemlje, učinićemo sve da na mađarskoj zemlji ne teče krv“, dodala je Katalin Novak u nekadašnjoj mađarskoj prestonicici, koja se, upravo zbog ekonoske krize, odrekla prazničnog vatrometa.

Vatromet je, međutim, trebalo da se održi u Budimpešte, ali je zbog lošeg vremena pomeren za nedelju dana. Većina manifestacija u matici i susednim državama je, ipak, održana po ranije utvrđenom programu, a 20. avgust, posvećen osnivaču mađarske države i poborniku hrišćanstva, zbog čega je posthumno proglašen svecem, ponovo je poslužio da se istakne jedinstvo mađarske nacije, kao i njen prosperitet u Karpatskom basenu, ali i svuda po svetu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.