Kameron: Britanija želi da ostane u EU

Izvor: Blic, 12.Dec.2011, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kameron: Britanija želi da ostane u EU

Velika Britanija ima nacionalni interes da ostane članica Evropske unije bez obzira na odluku da ne pristupi novom sporazumu o evropskoj fiskalnoj uniji, izjavio je danas britanski premijer Dejvid Kameron.

"Britanija ostaje punopravna članica EU i događaji od prošle sedmice to neće promijeniti. Naše članstvo u EU je vitalno za naš nacionalni interes", rekao je Kameron u parlamentu, obrazlažući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odluku o ulaganju veta na predlog sporazuma EU o fiskalnoj uniji.

Ostalih 26 članica Unije odlučile su na samitu prošle sedmice da posredstvom međudržavnih sporazuma formiraju fiskalni savez, a Britanija je ostala jedina članica evropskog bloka izvan tog dogovora.

Kameron je rekao pred poslanicima da je "iskreno želeo da sporazum bude postignut", ali da je uložio veto jer predloženi dokument nije bio u britanskom interesu, pošto nije imao dovoljno "zaštitnih mera" za finansijski regulatorni sistem.

Tokom Kameronovog nastupa, u sali parlementa nije bilo njegovog zamenika iz redova liberal-demokrata Nika Klega, koji obično sedi pored premijera u Predstavničkom domu. Kleg je ranije izjavio je da izolovanje Britanije od ostatka EU loše po zemlju.

Kameron je insistirao da će blisko sarađivati sa ostalim članicama Unije i dodao da ulaganje veta "nije bila laka odluka, ali je bila ispravna".

"Mi smo trgovačka zemlja i jedinstveno tržište nam je potrebno za trgovinu, investicije i zapošljavanje. Mi smo u EU i želimo tu da budemo", naglasio je britanski premijer.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merkel u srijedu pred Bundestagom o stanju u EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Dec.2011

Njemačka kancelarka Angela Merkel će se i srijedu 14.decembra obratiti donjem domu parlamenta, Bundestagu, na temu sporazuma Evropske unije koji su na samitu Evropske unije (EU) u petak, 9. decembra, prihvatile sve članice osim Velike Britanije, najavio je  glasnogovornik njemačke kancelarke Steffen...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Velika Britanija ima nacionalni interes da ostane članica EU

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Dec.2011

LONDON – Velika Britanija ima nacionalni interes da ostane članica EU, bez obzira na odluku da ne pristupi novom sporazumu o evropskoj fiskalnoj uniji, izjavio je danas britanski premijer Dejvid Kameron.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Van Rompej: Fiskalni sporazum EU biće potpisan do marta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2011, 12:22

STRAZBUR -..Međuvladin sporazum 26 članica Evropske unije o pooštravanju fiskalnih propisa biće finalizovan do marta 2012, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej..."Najkasnije do prvih dana marta fiskalni sporazum će biti potpisan", rekao je Van Rompej u govoru u Evropskom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.