Van Rompej: Fiskalni sporazum EU biće potpisan do marta

Izvor: Blic, 13.Dec.2011, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Van Rompej: Fiskalni sporazum EU biće potpisan do marta

Međuvladin sporazum 26 članica Evropske unije o pooštravanju fiskalnih propisa biće finalizovan do marta 2012, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej.

"Najkasnije do prvih dana marta fiskalni sporazum će biti potpisan", rekao je Van Rompej u govoru u Evropskom parlamentu u Strazburu.

On je precizirao da će procena adekvatnosti planiranih 500 milijardi evra vrednih kombinovanih fondova za spasavanje članica zone evra takodje biti kompletirana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do marta, preneo je Rojters.

Cilj takozvanog fiskalnog dogovora je da se omogući strože nadgledanje budžetske potrošnje članica EU kako bi se sprečilo ponavljanje dužničke krize u evrozoni.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je danas upozorio da bi zahtev Britanije na prošlonedeljnom samitu EU za specijalni tretman finansijskih usluga mogao da nanese štetu zajedničkom tržištu tog bloka.

"Ujedinjeno Kraljevstvo, u zamenu za svoj pristanak, traži specijalni protokol za finansijske usluge, što ugrožava integritet unutrašnjeg tržišta EU. To onemogućava postizanje kompromisa", rekao je Barozo u Evropskom parlamentu.

On je dodao da samo medjuvladin sporazum koji će biti postignut medju 26 članica EU neće biti dovoljan i da članice takodje moraju da ponovo uspostave ekonomski rast i povećaju zapošljavanje.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.